18.11.2020 18:05

Чиновниците пак да вземат бонуси от бордовете: ГЕРБ

Видян 1125 пъти | Коментари 4
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

     Понеже 30% увеличение на заплатите име малко, управляващите върнаха надбавките на държавните служители за участие в ръководните органи на публични фирми - държавни и общински. От ГЕРБ прокараха съответните  текстове измежду множество поправки в Закона за ДДС, който бюджетната комисия на НС гласува на второ четене в сряда.


Това става по познатия метод - в случая чрез закона за данъците се нанасят текстове в Закона за държавния служител и в Кодекса на труда. Те са подписани от шефа на бюджетната комисия Менда Стоянова и нейни колеги от ГЕРБ.


Според досегашния Закон за държавния служител е посочено, че всеки може да участва като представител на държавата или общината в органите на управление или контрол на търговските дружества с държавно или общинско участие, но без възнаграждение.


Дотук пък се стигна през 2012 г., когато премиерът Бойко Борисов гръмко се разгневи публично и поиска раздадените бонуси на висши държавни служители да бъдат върнати. След скандал с взетите пари от бившата шефка на НЗОК и сегашен зам.-министър на здравеопазването Нели Нешева и бившата шефка на агенцията по вписванията Виолета Николова,  от март 2012 г. Тогава министър-председателят даде срок на всички министри, зам.-министри, областни управители и членове на политически кабинети да върнат допълнителните си възнаграждения. По-късно одит на Сметната палата показа, че като премиер самият Борисов е раздал 668 211 лв. под формата на бонуси на служителите на МС  само през 2011 г. и 2012 г.


Сега към мотивите за внесените поправки се посочва, че се попълва законова празнота и се изглажда съществуваща неравнопоставеност като на практика се вдига забраната за получаване на възнаграждение в тези случаи. Това важи и за дружества, създадени със специален закон. През есента на миналата година пък бе приет Закон за публичните предприятия, който е за управлението на дружества с над 50% държавно или общинско участие и разрешава участие на държавни служители в управителните органи срещу заплащане.


Припомняме, че само преди седмици от ГЕРБ вече прокараха друга поправка в Закона за публичните предприятия, която бетонира „своите хора” в бордовете на държавните дружества. Преди месец управляващите по спешност измениха и правилата за шефовете на болници, които  вече ще се назначават и освобождават от т. нар. Агенция за публичните предприятия и контрол, а не от министъра на здравеопазването, както беше досега.  С това управляващите си осигуриха присъствие в бордовете на държавните болници, а именно те  често са източник на корупция - 25% за партията.


Въпреки сегашните предложения за промени остава забраната в Закона за администрацията, според която премиерът, министрите, зам.-министрите, шефовете на агенции, областните управители и някои други висши представители на изпълнителната власт да получават възнаграждение за участието си в управата на държавните и общинските фирми.Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com
реклама

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

.