19.11.2020 11:46

Новият Закон за ВиК драстично ще увеличи цената на водата: Манолова

Видян 1211 пъти | Коментари 1
Гласували 2 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


Двоен удар за честните платци на сметки в България подготви властта. След като й хрумна предизборното купуване на гласове чрез 10-годишна давност, след която дълговете се опрощават, а 19 минути прогнозира, че това ще увеличи сметките за услуги от монополистите на съвестните потребители, ни зарадва нова вест. Сметките ще скачат и заради нов Закон за ВиК, който управляващите внасят.  
Като юрист и бивш омбудсман специалистката по борбата с монополите Мая Манолова заяви: „Новият Закон за ВиК да бъде оттеглен, защото не решава нито един от проблемите на потребителите, а създава предпоставки за драстично увеличаване на цената на водата. Законопроектът представлява грубо погазване на правата на потребителите.
Въвежда се задължително изискване за един ВиК-оператор на една област със 100% или над 51% участие на държавата в капитала му. Това означава, че добре действащи сега общински ВиК-дружества ще се одържавят”.
Тя е категорична, че не е съгласна с въвеждането на три нови такси достъп до всяка ВиК-услуга – за достъп до питейна вода, канализация и за пречиствателна станция. Трите такси ще се заплащат, независимо дали се използва вода, или не. Също така те нямат таван и не е ясно колко високи ще бъдат, посочва тя.
Манолова е категорична, че създаването на независима Комисия за ВиК-услугите означава тя да гарантира, че сама ще изготвя и приема подзаконовите нормативни актове, а не да изпълнява правомощия, определени от изпълнителната власт. Манолова настоява още решения на Комисията за регулиране на ВиК, която ще определя и цената на водата, да се вземат единодушно от тримата членове, в противен случай се получава, че двама човека ще определят цените на ВиК-услугите в страната.  
В същото време потребителите няма да имат право да обжалват цените, а в закона не пише колко ще струва на гражданите издръжката на тази комисия. Като административно-правен абсурд Манолова определя, че Комисията ще приема наредбите за цените и показателите за ВиК-услугите, а след това тези цени (от уж независимата Комисия) ще се одобряват от Министерския съвет.
Манолова подчертава, че в Закона за ВиК не е посочена и дефиниция на „уязвим потребител“ във връзка с получаването на „водни помощи“.
Не е ясно защо за промишлените потребители ще има индивидуални договори, за битовите няма да има, а за търговци, бюджетни предприятия и други не е ясно дали ще има, посочва още тя в становището и допълва, че Общите условия към договорите на битовите потребители трябва да са публични.


продължи >>

Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com
реклама

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.