18.01.2021 10:47

Създават Регистър за домашното насилие

Видян 329 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

„Домашното насилие е един изключително тежък проблем в българското общество, който често за съжаление остава затворен в рамките на семейството“, заяви пред БНР министърът на правосъдието Десислава Ахладова във връзка с промените в Закона за защита от домашно насилие.


„Според данните от национално представително проучване на тема „Насилие в България“ от 2019 година три четвърти от всички случаи на насилие са домашно насилие, а за 56 на сто от гражданите това е най-тежката ситуация на насилие, която някога са преживели. Тоест, тя е била в дома им. Изострянето на този проблем особено по време на изолацията в къщи постави въпроса за решаването му“, поясни още министърът на правосъдието в предаването „Преди всички“.


„Във всички страни членки се наблюдава ескалация на насилието по време пандемията от коронавируса, особено насилието към жени. В законопроекта се разширява кръгът на лица, които трябва да бъдат защитени – деца, мъже, роднини, възрастни хора“.


„Надявам се промените да се одобрят от този парламент, работихме по законопроекта 6 месеца с участието и на неправителствения сектор. Истанбулската конвенция е вече затворен за България въпрос. Но затова пък остават всички препоръки от Европейската комисия и различни контролни и мониторингови механизми по Конвенцията на ООН в областта на правата на човека, имащи отношение към проблемите на насилието над жени. Така че, България има задължения в много отношения към справяне с домашното насилие“, каза още правосъдният министър.


По думите ѝ в сравнителния анализ на МВР за периода март - май 2017 година в сравнение със същия период за 2020 година има 9 случая повече на умишлени убийства на жени от роднина или от човек, с когото са съжителствали. Според данните на МВР е нараснал и броят на пострадалите деца – за 2019 година те са били 658, а за 2020-а пострадалите деца са били 823.


Увеличили са се и заповедите за защита, над 4000 повече са били сигналите към телефон 112. Официална статистика за домашно насилие в България няма, данните са от МВР и от сигналите към спешния телефон.


„В новия законопроект се предвижда да се създаде Регистър за домашното насилие. Ще се изгради и Национална комисия за превенция и защита от домашно насилие, която ще бъде постоянно действаща. Тя ще е в сградата на Министерство на вътрешните работи и в срок от 6 месеца от приемането от закона ще бъде създадена“.


По повод случая с убийството на двете деца от Сандански, за което е обвинена майката, която сезира съда, че върху нея е оказвано домашно насилие, министърът на правосъдието посочи, че една от целите на промените в Закона за домашното насилие е институциите да се забързат и такива сигнали няма да се подават само при системност, но и при единичен случай на такова насилие ще може да се търси защита.


„Освен това се въвеждат мерки срещу психическото и икономическото насилие, защото има не само физическо насилие, забранява се на извършителят да влиза в контакт с жертвата, пострадалите деца се насочват към специализирани услуги за подкрепа и защита, има и други мерки. Основното е че, тези мерки трябва да се въвеждат много бързо“.Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com
реклама

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !