12.02.2021 15:52

В учебниците Ботев бил анархист, за Левски има само 8 реда: БСП

Видян 889 пъти | Коментари 1
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

"В учебник по история за 10 клас за Христо Ботев: "Под влияние на анархизма той отрича държавата..., а утопичните му идеи за бъдещето на българското общество са свързани и с възгледа за обща борба на народите за социална справедливост". Т.е. казвате на децата, че Ботев е анархист, а борбата за социална справедливост е утопия. След като така е представен Ботев, нищо не пречи в историята  за 7 клас да има само едно изречение за кланетата в Батак и Перущица: "В Батак и Перущица зверски са избити хиляди жени, деца и старци."  Повече има написано за Александър Цанков. Явно той трябва да остане в съзнанието им, а не мъченическата смърт на невинни българи". Това се казва в Декларация на ПГ на „БСП за България“, представена от народния представител Веска Ненчева в Народното събрание.


 


Декларация от името на ПГ на „БСП за България“


Уважаеми господин председател,


Уважаеми колеги,


Преди два дни председателят на нашата парламентарна група Корнелия Нинова, в декларация на групата, изказа искрените ни притеснения по един от най-важните въпроси, не само за образователната ни система, но и за цялото ни общество.


С нагледни примери беше показано какво четат в учебниците си българските деца.


Тази позиция на „БСП за България“ не е нова. Изговаряли сме я в декларации, при въпроси към министъра на образованието в пленарна зала и на заседания на Комисията по образование и наука. Посочвали сме примери, особено такива с подмяна на историята ни чрез игнориране на знакови събития и личности и преувеличаване на значението на други такива, но от управляващото мнозинство ги подминахте с иронични подмятания. Сигурно смятате, че така трябва да се реагира на факти, като например:


В учебник по история за 10 клас за Христо Ботев: "Под влияние на анархизма той отрича държавата..., а утопичните му идеи за бъдещето на българското общество са свързани и с възгледа за обща борба на народите за социална справедливост". Т.е. казвате на децата, че Ботев е анархист, а борбата за социална справедливост е утопия.


След като така е представен Ботев, нищо не пречи в историята  за 7 клас да има само едно изречение за кланетата в Батак и Перущица: "В Батак и Перущица зверски са избити хиляди жени, деца и старци."


Повече има написано за Александър Цанков. Явно той трябва да остане в съзнанието им, а не мъченическата смърт на невинни българи.


В 10 клас - Руско-турската война (1877-1878г.) вече не е освободителна, а е просто война. Няма и дума за геноцида над българите в Одринска Тракия през Втората балканска война (1913г.), когато Османската армия избива и прогонва българите от тази плодородна и богата земя и Одринско се обезбългарява. Няма нищо написано за положението на българите в Западните покрайнини.


В учебника по „Човекът и обществото” за битката при село Ключ само се споменава. Спестен е фактът, че войниците са ослепени и оставени на сто души по един водач, нито се споменава името на император Василий, наречен българоубиец. Турското робство вече дори не е османско владичество, а чуждо владичество. Борбите срещу това „владичество“ са на 1 стр. Хайдутите само се споменават. За делото на Васил Левски има само 8 реда, а Априлското въстание и Освободителната война са в една страница. Липсва и хан Омуртаг - ханът строител. Липсва разказът за Патриарх Евтимий, който поема защитата на Търновград.


продължи >>

Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

Свързани новини

реклама

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.