12.02.2021 16:22

1/3 от българите очакват влошаване на живота си след година

Видян 935 пъти | Коментари 1
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

В края на миналата година мнозинството от гражданите на ЕС оценяват положително борбата с пандемията. Това показва проучване на общественото мнение, представено днес от Европейския парламент, съобщава pariteni.bg.

Почти трима от четирима участници в допитването (72 на сто средно за ЕС и 68 на сто в България) са на мнение, че планът за възстановяване на европейската икономика ще позволи на тяхната страна да преодолее по-бързо последиците от пандемията. С 10 на сто нараства броят на положителните нагласи към ЕС (50 на сто) в сравнение с есента на 2019 г., като за България делът им достига до 59 на сто. Общо 66 на сто в ЕС (61 на сто в България) са оптимисти за бъдещето на ЕС.

Очакванията за личното благосъстояние остават песимистични - 53 на сто в ЕС са на мнение, че икономическата обстановка в тяхната страна след една година ще бъде по-лоша. В България такова е мнението на 55 на сто от участниците.

Едва 21 на сто вярват, че състоянието на националната икономика ще се подобри през следващата година, като в България този дял е 13 на сто. Повече от половината (52 на сто) в ЕС очакват условията им на живот след една година да останат без промяна, като за България делът им е 40 на сто.

Една четвърт от участниците (24 на сто) в ЕС са на мнение, че след една година условията им за живот ще се влошат, като в България повече от една трета (35 на сто) са на това мнение.

Общо 21 на сто в ЕС очакват, че условията им за живот биха били по-добри през следващата година, докато делът в България на тези отговори е едва 15 на сто.

Близо половината (48 на сто) от участниците в допитването очакват от ЕП борбата с бедността и социалните неравенства да бъде на водещо място в дневния ред, като за България такъв отговор дават 61 на сто от гражданите. Това е основна цел за почти всички държави от ЕС, с изключение на Финландия, Чехия, Дания и Швеция, където борбата срещу тероризма и престъпността е на първо място.


продължи >>

Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com
реклама

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.