24.02.2021 17:45

МС тихомълком иска още 2 г. мандат за Куши в БНТ

Видян 4655 пъти | Коментари 5
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
01/02
много слаба слаба добра много добра страхотна


Деликатни промени в Закона за радиото и телевизията дават най-малко още 2 години шефски пълномощия за Емил Кошлуков в националната телевизия, става ясно от решение на кабинета от 22 февруари т.г., който ги предлага. Документът беше изнесен от бившия водещ на Вяра и общество по БНТ Горан Благоев и кандидат-депутат в София от Републиканци за България, когото Куши уволни.
„Отново са внесли проектозакон за удължаване мандата на генералния директор от 3 на 5 години. Ако и този път не ги спрем, ще го приемат в 12 без 5 преди да им изтече мандата”, алармира той.
МС прави ключови стъпки чрез съвсем малки промени в  Закона за радиото и телевизията, свързани с управлението на обществените медии. Досегашният вариант гласи, че „мандатът на управителите на БНР и БНТ е 3 години”. Кабинетът Борисов 3 обаче предложи следните изменения и допълнения: „в ал. 1 цифрата „3” се заменя с „5”, т.е. още 2 години отгоре. По всичко личи, че управляващите подготвят Кошлуков да векува и да контролират националната медия, дори да не останат на власт. Освен, че той ще може да ръководи БНТ 5 вместо 3 години с шанс за още 5 след това, те ще започнат да се смятат начисто след приемането на закона и той ще може да бъде преизбран за още един пълен мандат.
Посегателство претърпя и друга алинея, според която  „едно лице може да бъде избирано в УС на БНТ за не повече от два мандата”. Сега в нея след думата „два” се добавя „последователни”. Такава поправка има и за шефовете на обществените медии.


 


Напомняме, че още през лятото на 2020г., шефът на парламентарната комисия по култура и медии Вежди Рашидов внесе в НС законопроекта за промени, които засягат управлението на обществените медии и правомощията на членовете на СЕМ. След началото на протестите срещу правителството и главния прокурор, които искат и оставката на Кошлуков, този законопроект уж бе оттеглен, но по всичко личи, че си е проправил път.
Именно тогава беше предвидено мандатите на генералните директори на БНТ и БНР да бъдат увеличени от 3 на 5 години, а те да могат да бъдат избирани за не повече от два последователни пълни мандата. Тук новото се оказа добавянето на думата "пълни", което означава, че мандатите им няма да могат лесно да бъдат прекратявани предсрочно.
В мотивите към законопроекта тогава беше  записано, че те се правят, по


 


продължи >>

Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com
реклама

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.