15.03.2021 10:51

4.5 млрд. лв. са загубите на държавата от несъбран или укрит ДДС: Горан Благоев

Видян 1720 пъти | Коментари 4
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Интервю на водача на листата на 23 МИР София Горан Благоев в „Седмицата“ по Дарик радиоРазширяване обхвата на патентния данък е една от реалните стъпки за подкрепа на малкия бизнес. Финансовото състояние на българските пенсионери може да се подобри с ясна и строго контролирана финансова политика, а не с раздаване на 50-левки. Това каза в предаването „Седмицата“ по Дарик радио водачът на листата в 23 МИР- София на Републиканци за България Горан Благоев. По думите му държавата най-после трябва да започне да си събира ДДС-то. „До тук имаме загуби от 4.5 млрд. лв. несъбран или укрит ДДС. Когато държавата си влезе в ролята, това са приходи, които респективно отиват и за увеличаване на пенсиите“, коментира Благоев. Другото изключително важно нещо, според него, е всички да бъдат убедени да плащаме осигуровките си на реалната, а не на минималната заплата, защото от това държавата също губи, но губят и самите осигуряващи се – бъдещи пенсионери. Политиката за пенсионерите, която Републиканци за България предлага на база добрите европейски практики включва също създаване на специална служба по заетост. Приоритет е обезпечаването на грижата за пенсионерите, особено самотно живеещите хора, които остават вдовци. Тези грижи ще включват наблюдение на здравословното им състояние и социални грижи.
Относно останалите уязвими групи, Горан Благоев коментира, че през последната година е започнала да се увеличава числеността на социално слабите, т.нар. новите бедни. Да се отделят средства за преквалификация и придобиване на нови компетентности, особено съобразно нуждата на всеки регион, е една от мерките, предвидена в програмата на ПП „Републиканци за България“. Хората в неравностойно положение трябва да бъдат включени в социално-икономическия живот, да се създаде възможност за заетост и най-важното – да се преосмисли ролята на ТЕЛК комисиите. „Трябва да се прекрати необходимостта хората да висят често в ТЕЛК-овете, каквато е досегашната практика и другото, което сме видели от нашия непосредствен опит – в момента няма връзка между ТЕЛК и социалните служби“, заяви Горан Благоев и обясни, че когато ТЕЛК е направил дадена констатация за нетрудоспособност, хората са принудени сами да ходят и да си търсят правата, вместо социалните служби да се погрижат за тях.
Разширяване обхвата на патентния данък, в полза на дребните търговци, занаятчиите и хората от различни семейни бизнеси, е една от важните икономически мерки на Републиканци за България. По думите на водача на листата в 23 МИР, така хората ще имат възможност да развиват бизнеса си по-добре и да се намали административния и счетоводния натиск, респективно и корупцията.


 


„Категорично сме за запазване на плоския данък“, обясни Горан Благоев.
Още за реалните стъпки за поощряване на малкия бизнес, предвидени от Републиканци за


 


продължи >>

Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com
реклама

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.