България е на първо място в Европа и на второ в света по смъртност от коронавирус,  сочат данните на университета Джонс Хопкинс, предаде bTV. Същевременно отчитаме и 4 пъти повече хоспитализирани от останалите страни на континента спрямо населението.
Данните показват процента на починали от официално регистрираните заразени с К19 от началото на пандемията.
Според статистиката 9% от хората с коронавирус в Мексико умират, а второ място в света по този критерий е България с 4% починали от заразените.
В Европа страната ни оглавява печалната класация за процент починали от заразените с Covid-19. Същвременно имаме 3 пъти повече в процентно съотношение на  положителни проби от К19 тестовете.
Когато се сравняват починалите на 100 000 население обаче, най-много жертви от коронавирус от началото на пандемията е дала Чехия, а България е на пето място със сходна статистика с Италия и САЩ.
На този фон в Люксембург например се хоспитализират около 3% от положителните случаи, а в Италия около 4%, въпреки че и в двете страни имат по- голям дял и на по-висока възраст възрастни хора. В България в момента има 8660 хоспитализирани от 56633 активни случая. Това прави 15,29 % хоспитализации 4- 5 пъти повече от другите в ЕС.