02.06.2021 13:56

Автомагистрали ЕАД са куха фирма: Сметната палата

Видян 1714 пъти | Коментари 2
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Сметната палата публикува съсипващ одитен доклад за държавното дружество Автомагистрали ЕАД, което бе напомпано с милиарди левове на българските данъкоплатци по време на кабинета Борисов-3.


Той на практика потвърждава съмненията, че става дума за куха компания, без капацитет да строи магистрали, използвана за пренасочване на държавни пари към частни фирми по неясни схеми.


"Установените факти и обстоятелства, както и констатираните пропуски и слабости във вътрешните правила на дружеството не дават увереност, че Автомагистрали ЕАД разходва ефективно, конкурентно и прозрачно публичните средства за изпълнението на възложените му значителни по обем и сложност дейности, за които не разполага с достатъчен собствен капацитет", пише в доклада.


Одитът на Сметната палата обхваща изпълнението на обществените поръчки, възложени на Автомагистрали ЕАД, в периода от 01.01.2016 г. до 31.12.2020 г. Той е възложен с решение на 44-ото Народно събрание от 16.12.2020 г.


Ведомството е установило, че Автомагистрали ЕАД категорично не е разполагало с капацитет да изпълни възложените му от държавата дейности по т. нар. инхауз - директно възлагане без конкурсна процедура по Закона за обществените поръчки. Затова дружеството е сключило редица договори с трети лица. По този начин значителна част от възложените поръчки на Автомагистрали ЕАД е превъзложена и изпълнителят по договорите Автомагистрали ЕАД е заменен. От Сметната палата подчертават и че в случая изборът на компаниите, извършващи работата е извършен по неясни схеми и без установени критерии.


Докладът потвърждава и казаното от служебния министър на регионалното развитие и благоустройството Виолета Комитова на вчерашната й пресконференция, на която тя обяви, че 25 фирми са прибрали 182 милиона от Автомагистрали за нищо.Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com
реклама

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.