05.06.2021 09:36

Мустафа: Тези санкции са най-мащабното действие в историята на закона Магнитски

Видян 1788 пъти | Коментари 5
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Бъдещето на България зависи от собствените ѝ усилия за провеждане на необходимите реформи за гарантиране на прозрачност, отчетност и добро управление. Това казва посланикът на САЩ у нас Херо Мустафа в свое изявление.
 
През първите няколко седмици от пристигането си в България през 2019 г. очертах три приоритетни области за своя мандат: свързаност, сътрудничество и борба с корупцията. След като изминаха 19 месеца от пребиваването ми в страната, съм убедена, че тези приоритети са по-важни от всякога.

Пандемията от коронавирус не само увеличи предизвикателствата при поддържането на връзки и сътрудничество, но също така постави фокус върху необходимостта от справедливо и прозрачно управление на ограничените обществени ресурси.

България е страна, притежаваща съкровища. Има богата история, природа и култура, а българите са образовани, трудолюбиви и гостоприемни. Всички предпоставки за успех са налице. Но корупцията пречи на потенциала на страната. Въпреки богатствата преките чуждестранни инвестиции в България продължават да представляват малка част от БВП на страната. В скорошно проучване на Евробарометър се посочва, че според 85 на сто от фирмите, функциониращи на българския пазар, корупцията е ендемично явление.

Американски компании постоянно ми се оплакват от корупция. В САЩ отдавна сме осъзнали колко дестабилизиращо въздействие има корупцията по целия свят и сме превърнали борбата с нея в свой приоритет.
По-рано тази седмица президентът Байдън издаде Меморандум за преглед на националната сигурност относно борбата с корупцията, който за първи път извежда противодействието на корупцията като основен интерес за националната сигурност на САЩ.

Меморандумът подчертава начините, по които правителството на САЩ ще работи съвместно със своите съюзници и партньори и ще подкрепи жизненоважната дейност на нашето гражданско общество и медии, които играят ключова роля при разкриването на корупционни действия.

През изминалата седмица Общото събрание на ООН също проведе първата по рода си специална сесия, посветена на превенцията и борбата с корупцията в глобален мащаб. Няма държава, която да е предпазена от появата на корупция, и затова са нужни непрестанни усилия за повсеместна борба с нея.
 
Следвайки тази цел, наскоро САЩ наложиха санкции по Глобалния закон “Магнитски” срещу Васил Божков, Делян Пеевски и Илко Желязков, както и на техните мащабни търговски мрежи, заради участието им в корупционни действия.

С тези санкции се замразяват активите на тези лица и свързаните с тях фирми, намиращи се в САЩ или притежавани, или контролирани от лица в САЩ. Освен това на лица в САЩ се забранява да извършват сделки с тях, с което на практика се прекъсва техният достъп до американската финансова система.


Тези санкции са най-мащабното действие в историята на Глобалния закон “Магнитски”, осъществено в един ден, и представляват увеличение с 25 на сто на общия брой на лицата и компаниите, санкционирани по тази програма.

Също така Съединените щати посочват, че Пеевски, Желязков, няколко други бивши длъжностни лица и членовете на техните семейства нямат право да влизат на територията на САЩ поради участието им в значителни корупционни действия, включително подкупи и злоупотреба с държавни средства. Мерките срещу тези лица имат за цел да подкрепят усилията на българския народ да се справи с бича на корупцията.

Наясно сме, че тези действия няма да решат проблема с корупцията в страната. Въпреки това те са знак към света, че използването на държавните институции за лична облага няма да бъде търпяно.


продължи >>

Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com
реклама

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.