08.06.2021 14:20

Фолкпевицата Нена – шефка на държавна фирма плаща за бетон 4 пъти по-скъпо от нормата, ремонтира колата на майка си за бюджетна сметка, тегли 13 млн.лв. кредит от неликвидната банка на Петя Славова: Агроминистърът

Видян 8771 пъти | Коментари 4
Гласували 2 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Когато назначат за шеф на стратегическа държавна фирма фолкпевица , резултатите не закъсняват. Куп потенциални нарушения, извършени в Напоителни системи, заради ужасяващото 10-годишно управление на която умря българското зеленчукопроизводство и овощарство, понеже се отрязаха тръбите и бяха върнати на вторични суровини, та няма напояване, и свързани с нейния директор през последния мандат Снежина Динева, извади земеделският министър Христо Бозуков.
Шефката на Напоителни системи е ремонтирала колата на майка си срещу 2800 лева от касата на фирмата и в същото време не полагала грижа същата тази фирма да си прибере вземания за 4 млн. лв., доказа с документи той.
 Бозуков посочи, че срещу Динева се води разследване от прокуратурата, което може да стигне и до обвинителен акт. Пред Mediapool Снежина Динева потвърди за ремонта на колата на майка си с държавни пари, но оправда това с факта, че 2017 г. насам ползвала служебно този автомобил за командировки. Което, естествено е неправомерно. Пък и, както каза министърът, предприятието си има служебни коли. "Колите са 60-годишни и възложени въз основа на договора за управление и контрол, който аз имам, членовете на Съвета на директорите имат, управителите на клонове имат”.
Тя добави, че използваният бензин се изплащал от фирмата на база проведените командировъчни за оглед на съоръжения. Фолкпевицата твърди, че няма информация срещу нея да има дела или разследване и отрече Напоителни системи да има несъбрани вземания от 4 млн. лв.
Странен отговор, след като има налични съдебни решения по този повод. "И учудващо е защо не са направени никакви постъпки за събиране на тези милиони", попита риторично министърът.
"В момента г-жа Снежина Динева се разследва от Софийската градска прокуратура, има три преписки, две от които може да завършат с обвинителни актове", изненадващо обяви още Христо Бозуков.
Земеделският министър обяви още, че Напоителни системи е с кредит от 13 млн. лв., изтеглен от Инвестбанк на Петя Славова.

"С оглед последния одит от страна на ЕЦБ, където е упоменато, че Инвестбанк и една друга банка не покриват критериите за ликвидност, това поставя под заплаха обезпечението на Напоителни системи. Евентуално при неизплащане на месечните вноски на кредита може да бъдат запорирани активите на държавната фирма", коментира Бозуков.
Динева заяви, че очаква банката да излезе със съобщение, защото Инвестбанк е преминала цялостната оценка и преглед на качеството на активите и стрес теста, който ЕЦБ направи на българските банки. Което е

 

продължи >>

Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com
реклама

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.