10.06.2021 13:22

Рашков не може да бъде избиран за гл.прокурор, а Стъки – за президент: Конституцията

Видян 6708 пъти | Коментари 6
Гласували 2 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

През последните дни усилено се въртят из медиите мненията на всякакви хора във връзка с издигане на кандидатури на този или онзи за различни постове. Най-често коментирани са два казуса.
Единият е за Бойко Рашков като кандидат за нов главен прокурор, въпреки че действащият на тази позиция Иван Гешев де юре има 5 и половина години мандат напред.
Конституцията не позволява сегашният силов вицепремиер и вътрешен министър да заема поста на главен прокурор. И по въпроса не може да има две мнения, защото текстът на основния закон е категоричен:
„3) (Изм. - ДВ, бр. 85 от 2003 г., доп. - ДВ, бр. 100 от 2015 г.) С навършване на петгодишен стаж като съдия, прокурор или следовател и след атестиране, с решение на съдийската, съответно прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет, съдиите, прокурорите и следователите стават несменяеми. Те, включително лицата по ал. 2, се освобождават от длъжност само при:
1.    навършване на 65-годишна възраст”.
Както се вижда, от една страна, ако професор Кантарджиев беше магистрат, още миналата година с навършване на пенсионната му възраст той щеше да бъде пенсиониран, както апропо и всеки български гражданин. От друга страна, Бойко Рашков, отново заради своята вече преминала границите от 65 години възраст, също не отговаря на изискванията за заемане на поста главен прокурор.
Не е ясно какво цели и обявяването за кандидат – президент на Станислав Недков – Стъки. Той няма как да бъде не просто държавен глава, а дори номинация за поста. И пак заради възрастта.
Конституцията не дава право на никой, който не е навършил 40 години да бъде избиран за президент на България. Това е категорично записано в чл. 93, Ал. 2 от основния закон на републиката:
„Чл. 93. (1) Президентът се избира пряко от избирателите за срок от


 


продължи >>

Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com
реклама

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.