22.06.2021 16:56

КЕВР е вредна, а ВиК печели от загубите: МОСВ

Видян 637 пъти | Коментари 2
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

„Наличието на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) е вредно за България”, обяви на пресконференция пред журналисти служебният министър на околната среда и водите Асен Личев.


"Сбърканият модел, по който се развива т.нар. сектор ВиК, е абсолютно грешен”, посочи той. „Формулата, по която се определя цената на водата, съгласно КЕВР, е следната - цената на водата за куб. м в лева е равна на приходите на дружеството за година, разделени на разликата между водното количество, което влиза на входа на системата, минус общите загуби. Това е формула, която стимулира ВиК-атата да има по-големи загуби, защото делят на по-малко число и цената става по-голяма. Пълен икономически парадокс", обясни Личев.


Напомняме, че под данни представени от омбудсмана Диана Ковачева у нас има над 61% загуби (толкова са реално в София, не са 48%) на вода общо за ВиК в страната, а само за Перник загубите са над 75%.


 „Затова казвам най-откровено, че най-вредното за водния сектор, за услугата водоснабдяване и канализация е съществуването на КЕВР и на съществуващия модел на ВиК сектора. Най-вече като му "чучнаха" още един посредник - Държавният ВиК холдинг. Върху него в момента се съсредоточават всички финансови потоци”, посочи министърът.


"Държавната политика по водите във ВиК сектора се осъществява от търговските дружества, което е пълен абсурд. Веднага трябва да се направи закон за управление на водоснабдителните и канализационни услуги. Целият модел е сбъркан”, завърши Личев.
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

Свързани новини

реклама

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.