26.08.2021 10:03

Кацаров към ВАП: Законът не ви дава право да искате информация, но нямам време да влизам в спор

Видян 3854 пъти | Коментари 7
Гласували 2 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Законът за съдебната власт, на който се позовавате за искането на информация по изпълнението на плана за справяне с пандемията, не ви дава такова право, но поради голяма ми заетост, свързана с настъпващата пандемична вълна, нямам време да влизам в правен спор.

Така служебният здравен министър д-р Стойчо Кацаров отговори на питането от Върховната административна прокуратура какви мерки се предприемат за ограничаване разпространението на COVID-19 в страната, предаде OFFNews.bg.

С уточнението, че кореспонденцията между институциите не би трябвало да се води чрез медиите, Кацаров все пак дава изчерпателни отговори на поставените от прокуратурата въпроси:

По въпроса за Националния оперативен план за справяне с пандемията от SARS-CoV-2 и прилаганите мерки ви информирам:

Националният оперативен план не е административен нормативен акт, с който да се създават права и задължения за гражданите и институциите, а план, създаден за да даде предвидимост, последователност, логика и условия за подобрена организация на борбата със епидемията от SARS-CoV-2.

Конкретните противоепидемични мерки за територията на страната се прилагат в условие на обвързана компетентност, със заповед на министъра на здравеопазването по предложение на Главния държавен здравен инспектор, съгласно чл. 63, ал. 4 на Закона за здравето.

Министерството на здравеопазването следва стриктно определения със закона ред. Нашите експерти следят внимателно епидемичната ситуация. Всеки доклад на главния държавен здравен инспектор, с който се предлага промяна в противоепидемичните мерки, се разглежда в кратки срокове и се предприемат предвидените в закона действия на базата на експертна оценка на противоепидемичната обстановка.

Законът също така предвижда противоепидемични мерки да могат да се налагат и

продължи >>

Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

Свързани новини

реклама

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.