24.11.2021 17:42

МВР проверява как ВУЗ-овете харчат милиони и раздават аванси преди свършена работа

Видян 1235 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
МВР
много слаба слаба добра много добра страхотна

Ако е имало препоръка от МОН при провеждането на процедури за ремонт на общежития университетите да плащат 100% авансово сумите по договора, не всички са я изпълнили, пише Аctualno.com. В това число влиза Софийският университет. Условието в договора му  за 6 млн. лв. с ДДС е плащане след извършена работа. Поръчката на УАСГ и Техническия университет (ТУ) и НМА Пенчо Владигеров обаче е за 100% авансово плащане на договорената сума, установи проверка на медията.
Напомняме, че преди дни МВР извърши проверка по сигнал в 3 университета – СУ Св. Климент Охридски, УНСС и ТУ. Тя беше направена с цел да се изясни начина, по който са изразходвани милиони левове, отпуснати от държавата за подобряване на общежитията. Припомняме също така, че с постановление на МС от 2020 г. са отпуснати целеви средства на държавните висши учебни заведения, притежаващи студентски общежития, за подобряване на битовата общодостъпна и социална среда в размер на 98 млн. лв.. През 2021г. допълнително са отпуснати още 10 млн. лв.
"С писмо от МОН е препоръчано при подготовката и провеждането на обществените поръчки университетите да заложат възможност за авансово плащане на 100% от стойността на договорите към фирмите-изпълнители. В хода на започналата проверка служители на Отдел Икономическа полиция на ГДНП са изискали от университетите необходимите документи, свързани със сключени договори, гаранции, плащания и извършена дейност, както и с начина на проведените процедури", съобщиха след проверката от МВР.
Голямата поръчка на СУ Св. Климент Охридски е финализирана м.г. и


 


продължи >>

Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com
реклама

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !