19.04.2022 17:23

За €60 млн. оправят тротоарите във всички 24 района по спецпрограма

Видян 1073 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
Тротоари
много слаба слаба добра много добра страхотна


„Създаваме специална програма за ремонт и изграждане на тротоарни настилки във всички 24 района на Столична община. Това ще е една от основните ни задачи в този и следващия строителен сезон.Планираме да обновим над 690 хил. кв. м. тротоари чрез програмата по предварителни оценки на експертите. Това е 10 пъти повече от годишните ремонти на тротоари към момента, които са средно около 60 хил. кв. м. годишно.Общият бюджет на програмата е 60 млн. евро - за 50 млн. от тях ще кандидатстваме за инвестиционен кредит от Европейската инвестиционна банка, а 10 млн. евро е собственото финансиране, което ще осигурим от бюджета на града ни.


Зам.-кметовете инж. Джоргов по строителството и д-р Барбалов по финансите разработиха формула по обективни критерии за разпределяне на средствата към всеки от 24-те района. Тя включва площта на тротоарите в района и населението по настоящ адрес. Тежестта на двата критерия е по 50%.Продължаваме мерките за децентрализация като 20% от средствата ще бъдат предоставени директно на кметовете на райони. Останалите ще се изпълняват от Общината по програми, които ще определим заедно с кметовете на райони. Те имат задача да изработят ремонтните програми, да ги обсъдят с гражданите и да ги подадат за работа.Програмата освен нови настилки включва още няколко основни дейности:


понижения на тротоарите, така че да са достъпни за майки с колички и хора със затруднения в придвижването;
• тактилни ивици за хора с увредено зрение;


нови бордюри, при необходимост;


парапети и антипаркинг колчета, където е необходимо, за да не се качват автомобили по новите настилки;


ремонт на изкуствените неравности, които не отговарят на актуалните изисквания;


засаждане на нови дървета.

 

Целта е да направим придвижването в града по-удобно и сигурно, а с това, и по-предпочитано за кратки разстояния.Планираме да реновираме тротоарите по най-използваните от гражданите маршрути – тези около детски градини, училища, болници, пазари, различните културни институти и разбира се, достъпа до спирки на градския транспорт.Докато трае одобрението на заема от банката и общинския съвет, ще стартираме процедури за избор на изпълнители, а кметовете на райони ще могат да започнат работа по договорите, които имат, както и да сключат нови.Надявам се, че програмата за ремонт на тротоари ще бъде подкрепена от общинските съетници на всички политически сили в Столичния общински съвет”, съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова.
  

Наталия Каменова


Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com
реклама

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !