20.04.2022 16:18

Зелени пояси ще намаляват температурите лятото, праховите частици влизат в норма: Фандъкова

Видян 613 пъти | Коментари 2
Гласували 2 рейтинг: 5.0000
Зелени пояси
01/02
много слаба слаба добра много добра страхотна


„Вече сме готови с първите 6 пилотни проекта, с които да намалим негативното влияние на топлинните острови чрез улично озеленяване.

По препоръки на Лесотехническия университет са разделителни зелени ивици на бул. Цветан Лазаров, бул. Андрей Ляпчев, бул. Г. М. Димитров, озеленяване на терен при бул. Сливница и бул. П. Владигеров, както и дворовете на 20-о основно училище Тодор Минков и Втора градска болница”, каза днес кметът Йорданка Фандъкова в рамките на конференцията Зелената трансформация на София, организирана със СУ по повод Международния ден на Земята (22 април).


„Заедно с Лесотехническия университет заснехме така наречените градски топлинни острови и вече се работи по мерките за намаляване на техните негативните ефекти чрез различни паркоустройствени решения.

 

С учени от Софийския университет започнахме заснемането и картотекирането на дървесната растителност и разработихме план за уличното озеленяване в София с препоръки за изграждането, поддържането и опазването му като елемент на зелената система на общината”, съобщи също кметът.Подготвят се още 3 проекта за зелени решения на 2 големи линейни обекта - разделителни зелени ивици на бул. България, улично озеленяване по ул. Обиколна в Дружба и градина с дървета на ул. Искър.Още тази пролет стартира озеленяване на двора на 20-о основно училище Тодор Минков, разделителните зелени ивици по бул. Г. М. Димитров и на бул. България.Столичната община стартира обособяване на климатични хъбове и екопарк със засаждане на подходящи дървесни и храстови видове устойчиви на измененията в климата.Фандъкова съобщи и за започналото засаждане на втората Нова гора на София с 86 хил. фиданки дъб в Негован. Първата в Суходол, която започна през 2018 г. вече е красива млада гора.Кметът припомни и инициативата на общината Моето зелено училище и моята зелена детска градина със засаждане на дървета в дворовете им.Обяви и началото на конкурс Еко етикет с категории: най-зелен университет и най-зелена търговска верига. Създаването на софийски еко етикет има за цел да насърчи използването на ВЕИ, рециклирането на отпадъците, иновации в дизайна.„Чрез номинирането и награждаването на най-добрите практики ще стимулираме както ефективното използване на ресурсите, така и отговорността на всеки от нас към средата, в която живеем”, посочи кметът.За трета поредна година (от 2019 до 2021) София изпълнява нормата за средногодишна концентрация от 40 микрограма за фините прахови частици 10. Остава да постигнем и другия показател – брой дни с превишения в годината. За него тенденцията също е положителна, като през миналата година само на една от станциите е регистрирано превишение на нормата.


 
„Тази година е ключова за напредъка по един от големите ни проекти за по-чист въздух – безплатната подмяна на стари печки на дърва и въглища с екологични варианти. За съжаление, енергийната криза, в която влязохме от края на миналата година, оказва влияние върху този проект, но разчитам както на колегите, така и на личната съпричастност на повечето хора, които се отказват от старите замърсяващи начини на отопление”, каза Фандъкова.Тя добави: „През тази година ще бъде готова и нискоемисионната зона за автомобили. Целта е зимните месеци, в които има най-много дни с превишения на ФПЧ, да ограничим движението през центъра на най-замърсяващите автомобили”.

 


Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

Свързани новини

реклама

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.