27.07.2009 16:13

Атакуват боклучения завод в съда

Видян 944 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
Атакуват боклучения завод в съда
много слаба слаба добра много добра страхотна

Екоорганизации атакуват завода за боклука на столицата в съда. В открито съдебно заседание Административният съд ще гледа днес дело по искането на Национално движение "Екогласност", сдруженията "Екомрамор" и "Връбница-Надежда" за отмяна решението на директора на РИОСВ-София Гергана Благиева за одобряване инвестиционното предложение "Интегрирана система от съоръжения за третиране на битовите отпадъци на Столична община", съобщи БГНЕС.


Екоорганизациите протестират срещу наложената лично от екс-кмета Бойко Борисов технология. Мотивите на еколозите са, че при нея има отделяне на над 180 вида опасни диоксини и фурани от последващото изгаряне в циментовите заводи из цяла България на произведените в този завод брикети.


Според сдружението има официални документи, доказващи, че през 2008 г. са изгаряни големи количества внесени отпадъци от Австрия, а по таен договор с "Чистота-Искър" от септември 2008 г. вече е било стартирано унищожаването на софийския боклук при 850 градуса. Документите са подписани преди 2 години от Тодор Костов, шеф на циментовия завод ХОЛСИМ в Бели извор, в нарушение на наредба от юли 2008 г., според която за изгаряне на опасни отпадъци със съдържание на халогенирани органични вещества, температурата трябва да не е по-ниска от 1100 градуса.Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

Свързани новини

реклама
.