21.02.2010 17:58

Истанбул и София заедно борят задръстванията

Видян 962 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
Истанбул и София заедно борят задръстванията
много слаба слаба добра много добра страхотна
Тунели на най-натоварените кръстовища трябва да отпушат движението в София. За тази цел през следващата година ще бъдат изградени най-малко пет подлеза за автомобили. Построяването им се очаква да стане по проекти на специалисти от Истанбул, и тяхното изработване ще е безплатно. Това стана ясно по време на срещата между експерти от двете общини. В турския мегаполис в момента има 217 подобни тунела.
До две седмици от Московска 33 ще изпратят на колегите си в Истанбул предложения с места в столицата, където искат да бъде построена такава инфраструктура.
Турският опит показва, че изграждането на един такъв тунел може да стане в съвсем кратки срокове от порядъка на месец, стига да го няма проблемът с отчуждителните процедури. Зам.-кметът по транспорта Любомир Христов обясни, че в момента се подготвят изходните данни за направленията, които ще бъдат изпратени за изготвянето на съвместни идейни проекти с община Истанбул.
Вече са фиксирани няколко места, където могат да се прокарат тунели. Сред тях са ключови кръстовища по Цариградско шосе, по Цар Борис III и по Александър Малинов, кръстовището между Евлоги и Христо Георгиеви и бул. България.
За реализация на новите съоръжения ще се търси финансиране по оперативна програма Транспорт на ЕС. Възможностите за това са били обсъдени  на среща в транспортното министерство.
Най-вероятно тунелите ще бъдат изградени от турски фирми.

реклама
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

Свързани новини