21.04.2010 16:22

Евдокия Манева ще открие лаборатория за ГМО

Видян 938 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
Евдокия Манева ще открие лаборатория за ГМО
много слаба слаба добра много добра страхотна

 Заместник-министърът на околната среда и водите Евдокия Манева ще открие официално първата в страната специализирана лаборатория за анализ на генетично модифицирани организми /ГМО/ в околната среда.


Събитието ще се състои на 22 април от 10.30 часа, в сградата на Изпълнителна агенция по околна среда. То е част от инициативите за отбелязване на Деня на Земята ‘2010. На церемонията са поканени експерти от МОСВ и неговите структури, представители на неправителствени организации, университетски и научни среди, както и експерти от специализираната лаборатория за ГМО в храни към Националния център за опазване на общественото здраве към Министерство на здравеопазването.


Това е първата в България лаборатория, която ще изследва проби от околната среда. Тя ще функционира като инструмент за контрол на ГМО в околната среда. В лабораторията ще се извършва качествен анализ за определяне наличието на генетично изменена ДНК в проби от околна среда, количествен анализ за определяне процента на генетично изменена ДНК в дадена проба, както и анализиране и доказване на генетично изменена ДНК. Потенциална възможност на специализираната лаборатория е извършването на генетични изследвания, свързани с биоразнообразието на популациите. Екипът на лабораторията се състои от висококвалифицирани специалисти, доктори на науките по молекулярна биология и молекулярна генетика. Предстои дейността на лабораторията да бъде сертифицирана и да бъдат разработени програми за контрол на ГМО в околната среда. В края на февруари лабораторията беше присъединена към Европейската Мрежа на ГМО лабораториите. Мрежата се състои от 100 национални лаборатории, които представляват 27-те държави - членки на ЕС. Това членство осигурява бързо внедряване на стандартизирани методи за контрол на ГМО в Република България.Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com
реклама

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !