31.05.2011 16:39

Трактора всъщност бил Рамбо

Видян 877 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
Трактора всъщност бил Рамбо
много слаба слаба добра много добра страхотна

Три разработки на ГДБОП с култови имена са следили 11 години престъпната дейност на главата на Октопода Аклексей Петров-Трактора. Информационните дела са били образувани през 1997 година в тогавашната служба ЦСБОП, съобщават Телеграф и Монитор, позовавайки се на свои източници сред разследващите.


Основно действащо лице в тях бил самият Петров. Разработките Бизнесмени, Цигулари и Рамбо проследявали силовото застраховане у нас част от което била и свързаната с Трактора компания Спартак, която по-късно станала Лев Инс. В папките били събрани данни както за престъпната дейност на главата на Октопода и негови приближени, така и връзките му с магистратския и политическия елит в страната по онова време. В продължение на 11 години разследващите прикрепяли нови и нови доказателства към разследванията. В тях се съдържат включително изказвания на различни политици, които предлагат Петров да получи таксиметровата компания Такси С Експрес, чрез която да извършва агентурна дейност. Има и изявление на бившия външен министър Надежда Михайлова, която свикала спешно заседание на НИС на СДС след стрелбата срещу Петров през 2002 г. В документа било записано, че атентатът представлява „заплаха срещу българския кабинет” и Европа щяла да погледне с лошо око на това престъпление.


Любопитна подробност е, че трите дела били „активни” цели 11 години и били прекратени буквално няколко дни след като Алексей Петров е бил назначен като съветник на председателя на ДАНС Петко Сертов, пише Телеграф. Като основание за архивирането на папките било посочено, че „силовото застраховане е изчезнал социален феномен”, който вече не се наблюдава в страната ни, обясниха запознати. Така трите папки, които съдържат стотици листове с уличаваща информация срещу Алексей, били прибрани в архива на ГДБОП.


Прокурорите, които разследват делото Октопод, разбрали за наличието на папките съвсем наскоро. Обвинителите разследвали силовото прехвърляне на акции между собствениците на дружество Спартак, за което на Петров му бе повдигнато обвинение за рекет. В прокуратурата на разпит бил извикан бившият вътрешен министър Богомил Бонев. Пред разследващите той обяснил, че винаги се е противопоставял на издаването на лиценз на Спартак, тъй като в полицията имало данни за извършени престъпления спрямо част от съдружниците. Освен това обяснил, че по негово време се работело усърдно върху трите информационни дела срещу главата на Октопода. Бонев допълнил, че след неговата оставка като министър обаче „лобитата отгоре” успели да издействат лиценз на Спартак. След разпита на Бонев трите папки били поискани от прокурорите и били прикрепени към разследването.Етикети
,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

Свързани новини

реклама
.