26.07.2011 18:18

Отварят Бюро Жалби за народа

Видян 1691 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
Отварят Бюро Жалби за народа
много слаба слаба добра много добра страхотна

Арменският поп вече няма да бъде единствената инстанция, на която можем да се оплачем. Гласът на недоволните потребители вече ще има от кого да бъде чут, след като се разбра, че 4 регионални звена за жалби ще бъдат отворени от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР). В тях ще можем да ревем и от високите сметки, и от нередностите около топлинната енергия и водата. Бюрата за жалби ще отворят врати в София, Варна, Пловдив и Плевен, съобщи шефът на ДКЕВР Ангел Семерджиев. В тях всеки гражданин ще може да подаде сигнал за злоупотребите при доставките на ток, газ, парно и вода. От думите на Семерджиев стана ясно, че ще бъде осигурена възможност и за подаване на жалбите по интернет чрез електронен подпис.
„Броят на жалбите, подавани от хората към комисията, се е увеличил многократно и е достигнал няколко хиляди“, заяви председателят на ДКЕВР. „На практика ще бъдат разширени функциите на досегашните звена на комисията към ВиК-дирекцията“, обясни той. „Тоест регионалното звено, което се намира в Пловдив например, ще се занимава не само с водата и проблемите на ВиК сектора, но ще покрива и електроенергийния, топлофикационния и газовия сектори“, допълни той. „Те на място ще могат да правят проверка на жалбите, тъй като всяка жалба от физическо лице дори се проверява, минава през комисията. Това малко ни товари, но предполагам, че е най-добрият начин да защитим потребителите“, поясни Семерджиев.
По думите му функциите на звената се разширяват, без да се променя съставът им. „Имаме ограничения на бюджета, но в рамките на бройките предполагаме, че ще се справим“, коментира шефът на регулатора.
Интересен е фактът, че, ако екипи на електроразпределително дружество не са реагирали достатъчно бързо на авария, жителите на проблемния район могат да подадат колективна жалба. Ако тя се окаже основателна, може комисията да предпише в следващата инвестиционна програма на ЕРП-то да се запишат подобрения на мрежата в този район, обясни Семерджиев.
Той засегна и въпроса за новите цени на тока, влезли в сила от 1 юли. По неговите думи те няма да се отменят. „Имаме пълната увереност, че сме спазили закона. Основните мотиви на електроразпределителните дружества са, че не сме отчели някои техни разходи и ние считаме, че спазваме регулаторната рамка и, естествено, не признаваме разходи, които те правят по други причини извън тази рамка, по която ние ги регулираме“, каза Семерджиев.


 Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com
реклама

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !