01.06.2012 14:46

Остаряла техника за лъчетерапия убивала онкоболните у нас

Видян 4289 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
Остаряла техника за лъчетерапия убивала онкоболните у нас
много слаба слаба добра много добра страхотна
Трифон Колев, който беше обявил, че ще започне гладна стачка заради смъртта на съпругата си, починала от рак, се отказа да започне да гладува, пише news.bg.
Той съобщи на пресконференция, че основното му искане е било да се срещне със здравния министър и да изложи пред нея нарушенията, на които се е натъкнал, разследвайки в продължение на близо две години прилаганото лечение на жена му.

Говорейки в предаване тази сутрин, здравният министър на 20-тата минута се отзова и бях поканен на среща, сподели Колев. Той разказа, че се е срещнал със заместник-здравния министър и е получил уверение, че МЗ ще започна проверка в Александровска болница и Комплексен онкологичен център Велико Търново.

Мъжът разказа за трагедията, която го е сполетяла.

Съпругата му Антоанета Колева била на 44 години, когато й открили онкологично заболяване на дебелото черво.
Била е направена операция, след това химиотерапия, последвала втора операция, лъчетерапия.

Настъпили обаче допълнителни увреждания и заболявания, като жената е постъпила за поставяне на протеза в уретера в Александровска болница.
Изненадващо за нея обаче било решено да я оперират по друга клинична пътека и й била извършена операция за поставяне на тръба в бъбрека, без жената да подпише, че е съгласна.

Колев поясни, че заради лъчетерапията се оказало, че е увреден уретерът и не би могло да се извърши ендоскопско поставяне на протезата, за което съпругата му постъпила в болницата.

Той съобщи, че в разследването си научил, че апаратът, с който са правили лъчетерапия на съпругата му, е от 1960 година.
Такива остарели апарати увреждали здравите тъкани. Имахме възможности, можехме да отидем в чужбина, но не знаехме, разказва той и подчерта, че никъде на пациентите не обясняват каква е апаратурата в лечебното заведение.

Колева показа документ от Националния център по радиобиология и радиационна защита, в който се казва, че покриването на изискванията за безопасност не е достатъчно да гарантира, че използваната за лъчетерапия уредба отговоря на съвременните медицински стандарти.
Заявява се, че конкретният апарат за телегама терапия Луч-1 има конструктивни ограничения и е необходимо да бъде заменен с нова лъчетарапевтична уредба, което е планирано в стратегията за развитие на лъчелечението в България.

Опечаленият съпруг допълни още, че съвременните добри апарати за лъчетерапия са само в София и Пловдив. Това са високотехнологични линейни ускорители, които атакуват само увреденото място и щадят здравите тъкани, за разлика от старите апарати. Навсякъде другаде в България обаче лъчетерапия се провежда само със стари апарати и има листи от чакащи.

Колев допълни, че единственият орган, който е констатирал нарушения в провеждането на лечението на съпругата му, е НЗОК, която установила липсата на декларация за информирано съгласие при бъбречната операция и някои други по-малки нарушения.
Според медицинския одит няма никакви нередности в проведеното лечение.

Христина Димитрова от Центъра за защита правата в здравеопазването изтъкна, че Комисията за дискриминация констатирала по случая, че не би трябвало в София и Пловдив да има висококачествени апарати за лъчетерапия, а в останалите градове да се използват апарати от 1960 година.

Тя отбеляза, че адвокати от ответната страна изразявали мнение, че вероятна цел на заведени дела в Комисията за защита от дискриминация е търсене на финансови облаги и заяви категорично, че Трифон Колев няма и не е имал такива намерения и не получава никакви финансови облаги.
Димитрова съобщи, че в решения на Комисията по неговия случай са дадени указания на МС да направи предложение за промяна в института „информирано съгласие" и изрази надежда да се промени сегашното „бланково информирано съгласие".

Трифон Колев категорично заяви, че оспорва написаното в медицинската документация за Антоанета от Александровска болница, че жената е била в терминално състояние и поясни, че само онколози имат право да се произнасят дали пациентът е в такова състояние или не.

Той разказа, че когато съпругата му е била закарана в спешна помощ в Александровска болница, стояла 4-5 часа. Направили й ехографско изследване и изследване на кръвта, отказали да я приемат с аргумента, че била в терминално състояние заради основно онкологично състояние. Нито в клиниката по урология, нито в клиниката по нефрология може да бъде проведено активно лечение, било мнението на медиците.

По закон всеки има право на лечение, независимо от заболяването или степента на заболяването, подчерта Колев и каза, че според него е трябвало да й бъдат извършени повече изследвания и да бъде хоспитализирана.

Заради отказаната хоспитализиралия двамата съпрузи се прибрали във Велико Търново и седмица по-късно жената починала.

реклама
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

Свързани новини