20.09.2012 14:36

Цените на мръвката ни режат до кокал

Видян 1360 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Успокоенията на политиците, че цените на месото няма да ни пощуряват поне до зимата, се оказаха празни приказки. Сериозното поскъпване на пилешко и свинско вече е факт. Само за последните 2 седмици на европейските пазари цената на пържолата е нараснала с около 30%, съобщиха от Асоциацията на месопреработвателите. От седмица у нас килограм свинско се продава между 7,40 и 9 лева, като увеличението му е средно със 17 на сто. Родните свиневъди потвърдиха, че и у нас то е тръгнало нагоре. Тяхната прогноза е за още 10% до края на годината, което ще доведе до хиляди празни трапези на Коледа. Цената на пилешкото също ни разпердушинва – хвърчи нагоре с 20 процента. 8 броя жарени пилешки филенца, тънки като вестник, допреди 10 дни струваха 3,75 лв., а сега вече – 4,25 лв. „Свинското месо живо тегло поскъпна с около 20%, аз очаквам още 10% около Нова година, тъй като не са достигнали нивото на поскъпване на фуражите. Около 12 лева ще бъдат пържолите образно казано“, каза председателят на Асоциацията на свиневъдите д-р Добрин Папазов. Още преди два месеца свиневъдите у нас изразиха безпокойство, че фуражите поскъпват. Рекордно е скочила цената не само на зърното, но и на соевия шрот - със 70% още през юни, който е част от хранителните смески. „България основно е нетен вносител и ние внасяме месо за преработка, като само до преди 2 седмици цената на свинското трупно месо в Германия се е покачила с 20%“, заяви главен експерт в Асоциацията на месопреработвателите д-р Диляна Попова. „В момента, в който излязоха цените на зърното на световните борси, месото започна да поскъпва“, коментира шефът на Асоциацията на месопреработвателите Кирил Вътев. По думите му повишението било с по 3-4% всяка седмица до сегашните около 30%. Някои от суровините, например обрезките, дори скочили с 40% за малко повече от месец. 


Земеделският министър Мирослав Найденов също призна, че фуражите в момента са на рекордна цена и това е световна тенденция, но вярва, че пазарът ще регулира цените. Освен това се предвижда производителите на месо за първи път да получат държавна субсидия от около 40 милиона лева, която да балансира повишените разходи за изхранване на животни. „Ние стартираме от 1 октомври нотифицирана държавна помощ за българските птицевъди и българските свиневъди, т.е. тези които зависят най-много от фуража. Това е, което можем да направим, такава те не са получавали никога в годините назад, за първи път ще получат“, каза Найденов. Освен месото и други основни храни не остават по-назад в поскъпването. С между 7 и 15% са се увеличили в последните 3 месеца цените основни стоки като олио, брашно и яйца. Това заяви председателят на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата Едуард Стойчев.  Малко завишена е през този сезон и цената на плодовете и зеленчуците. Значително по-скъпи спрямо предходни години са доматите. Слаби реколти са регистрирани през тази година и при основни вносители в страната ни като Македония, Турция и Гърция. Според изследванията към момента около 80% от плодовете и зеленчуците на тържищата ни са българско производство.





Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

Свързани новини

реклама

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !