26.09.2012 17:32

КЗП размаха пръст на 4 банки за кредитите

Видян 826 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

4 от работещите в България 25 банкови институции не са спазили препоръките, които Комисията за защита на потребителите (КЗП) беше отправила към всяка от тях. Останалите 21 банкови институции са изпълнили изискванията. 


„Ако 4-те банки не отстранят проблемните клаузи в срок, КЗП ще заведе колективен иск за обявяването на тези клаузи в общите условия за нищожни“, заяви председателят на КЗП Веселин Златев. Крайният срок за промените на общите условия за приелите препоръките на комисията банки е до 10 октомври. 


Сред основните нарушения на банковите институции са промяна на лихвения процент заради пазарните условия, което според комисията е твърде общо понятие. Освен това банки са изисквали допълнителни обезпечения, защото по свое усмотрение са решили, че вече предоставените не са достатъчни. 


Сериозни нарушения са констатирани и при обезщетенията, които се искат от клиентите, ако не спазят условията. „Имаше и клаузи, които бяха свързани с факта, че промяната в лихвения процент може да се извърши по преценка на банката във всеки един момент, тоест дори не бяха свързани със съществуващите пазарни условия и пазарна конюнктура. Тези условия по вече изложените причини бяха преценени от комисията като неравноправни клаузи и към настоящия момент са отстранени“, каза Златев. 


По думите му втората плоскост, върху която може да бъде определено наличието на тези непълноти или неясноти касае определянето на лихви за забава при просрочени вноски, несъобразени със съществуващата нормативна уредба. „Така например върху непогасените в срок суми за времето на забавата се начисляваше обезщетение за забава в размер на договорената лихва плюс надбавка от 10 на сто годишно“, посочи шефът на КЗП. 

Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

Свързани новини

реклама

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

.