13.02.2013 17:07

Само 3,9 млрд. лв. останаха в резерва

Видян 523 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна
7 млрд. лева струва на българските данъкоплатци управлението на ГЕРБ, това твърди лидерът на БСП Сергей Станишев. Бившият министър-председател обясни, че прави сметката, като събира „изядения“ фискален резерв, който при това правителство в един момент падна под санитарния минимум от 4,5 млрд. при заварени от предишното правителство над 8 млрд. лева и взетия от управляващите нов дълг от 3,3 млрд. лева и се изважда сумата, която е разплатена по стари дългове през януари тази година. По думите му с 2,5 млрд. евро се е увеличил държавният дълг на страната.
„Към днешна дата то е отчайващо”, коментира Станишев. Той изтъкна, че по данни на БНБ резервът е около 3,9 млрд. лв., което е под законовия минимум. Председателят на ПГКБ определи като тревожно, че ако към средата на 2009 г. с фискалния резерв можеше да се покрие почти 85% от държавния дълг, сега се покриват по- малко от 30%.
„Накратко казано ще заварим опоскана хазна. И нещо повече - очаквам от това правителство, което се държи абсолютно безотговорно, да продължат да харчат абсолютно неконтролируемо през първите 6 месеца и ситуацията може още да се влоши. И тъй като е краят на мандата, време е господин Борисов не да се жалва, а да се отчете какво оставя“, каза още шефът на ПЕС.
По думите на опозиционния лидер кризата в България са я създали министър-председателят Бойко Борисов и вицепремиерът Симеон Дянков, задълбочили са я неимоверно и са довели хората „до просешка тояга“, а икономиката до „състояние на изкуствено дишане“.
„И в тези условия управляващите държат кранчетата и пускат само на тези, които са близки до тях, до техните монополи във всеки едни бранш“, каза Станишев. Соцлидерът обвини управляващите, че унищожават конкуренцията и свободната инициатива в страната.
„Правителството, надяваме се временно, е отклонило средства от Сребърния фонд или фонда Козлодуй“, обясни бившият финансов министър Пламен Орешарски. Червените алармираха, че в момента държавата няма пари за текущи разходи.

реклама
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

Свързани новини