24.04.2013 13:59

Берлин ще интегрира българските роми

Видян 733 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Докато във Великобритания властите се чудят как ще се справят с българските емигранти, Германия вече има план за действие.


След новината, че Берлин и Лондон обединяват усилия срещу родните и румънските пришълци, стана ясно, че в немската столица смятат да се справят с проблема по пътя на социалните мерки.


Властите в Берлин планират да създадат временни приюти за ромите от Румъния и България. Също така възнамеряват да имат обучителни курсове за по-широк кръг от ромите, както и да разширят училищата и да подобрят здравното осигуряване, съобщава "Tagesspiegel”.


Ромите живеят в каравани, работят за много по-ниско от нормалното заплащане и се занимават със съмнителни сделки. Ситуацията с хората от малцинството в Берлин е "драматична", признават властите в столицата.


Според изданието местната власт има "екшън план" за справяне с проблема с увеличаващия се брой роми, идващи от България, Румъния и страните от бивша Югославия.


Първата стъпка в плана е именно изграждането на временни приюти, където ромите ще получават и помощ при първия си досег с институциите. За момента обаче не е ясно откъде ще дойде финансирането за подобряването на интеграцията на малцинството.


Легалното пребиваване на ромите заема централно място в плана. В родината си те имат лош опит с   държавните институции. Поради това те се опитват сами да разрешат проблемите си, признават в Берлин. Местната власт ще се пробва да се пребори с пребиваването на ромите в каравани, както и с практикуваното от малцинството лихварство.


Мерките се фокусират и върху осигуряването на жилищата и на здравни грижи. Също така ще се работи за интеграцията на децата в училище. В момента има 168 учебни групи, в които ромските деца, които не се посещавали училище, се подготвят, преди да влязат в нормалните класове. Броят на тези групи се е утроил през последните 18 месеца.Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com
реклама
.