22.11.2013 11:20

Иван Иванов: Законовите промени за фалит на физически ще регулират отношенията между кредитори и кредитополучатели

Видян 1003 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Готвените законови промени за фалити на физически лица целят регулиране на отношенията между кредитори и кредитополучатели, каза Иван Иванов, народен представител от Коалиция за България, в ефира на БТВ. „В момента има един дисбаланс в това отношение. Законодателството ни третира единствено несъстоятелността на юридическите лица, докато в Европейските страни този проблем с фалита е уреден и за физическите лица. В сега действащото законодателство такъв фалит може да обявят само фирми. Когато те изпаднат в неплатежоспособност, се провежда специална съдебна процедура, съгласно Търговския закон, чиято цел е да се удовлетворят кредиторите, дали чрез някакво управление на активите на длъжника или чрез осребряване на неговото имущество”, обясни Иванов.  Той заяви, че готвените промени ще премахнат този дисбаланс и ще защитят физическите лица.”За съжаление, такъв институт не съществува за физическите лица. Нашата идея е да създадем такъв институт и за физически лица. Целта е, както да бъдат защитени даващите кредити, така да бъдат защитени и кредитополучателите. Няма как единият да бъде облагодетелстван за сметка на другия”, подчерта депутатът.


Той продължи, че в момента има един огромен процент просрочени задължения и лоши кредити, според статистиката на БНБ. Промените от една страна ще помогнат на банките да си оправят техния ликвиден баланс, а от друга - и на  техните клиенти да си връщат кредитите. „Промените обхващат не само банките, а и доставчиците на комунални услуги, лихварите, обхващат целия този сектор. Трябва да се създаде регистър на физическите лица, където ясно да се вижда от кой момент, кога е настъпило събитието на фалита”, допълни депутатът.


Според Иванов, липсата на информираност за правата на хората е голям проблем. „Истината е, че този, съществуващ в момента, 5-годишен давностен  период, може да бъде удължаван до безкрайност с различни действия от кредитните институции. Практиката показва, че тези институции непрекъснато прекъсват давността. В момента няма абсолютна давност за подобен род задължения”, каза той.  „В крайна сметка това са парите на вложителите в тези банки. Не може единият да бъде облагодетелстван за сметка на другия”, заключи депутатът от Коалиция за България.Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

Свързани новини

реклама

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

.