11.12.2013 16:25

Голям скандал, ако София не премине ситото за евростолица на културата

Видян 971 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна
Ако утре София не попадне сред четирите града в „късия списък” на одобрените кандидати за европейска столица на културата 2019, това ще бъде огромен скандал. И ще доведе до огромни политически сътресения не само във вътрешен, но и в международен план, единодушни са експертите. Ще се разбере, че управляващите, макар посредством смесеното българо-европейско жури по пресяването на номинациите, ревнуват софийския кмет. 
Истината е, че градът и неговият отбор – Югозападния район на България, включват 2 милиона души в своите проекти. Във време на разделение на нацията, те се представляват от екип от няколко кметове – от ГЕРБ, от БСП и независимия Петър Паунов.
Освен културни събития, те ще създадат и работни места в региона покрай обявяването му за културна столица. Ще интегрират преговарящите с ЕС съседи на Югозападния район Сърбия и Македония. Вече са реализирани повече от 500 проекта, като огромна част от тях са инвестирани в граждански организации.
Елиминирането на милионния град, за което се носеха слухове до последния момент, както и совалките на конкуренти с тази цел и с идеята да се договори по един или друг начин подкрепа за техните кандидатури, обаче са опасни.
Реално София и Югозападният регион са безспорни фаворити по много причини. Първо, исторически Сердика е наречена от бащата на съвременната християнска цивилизация на Стария континент император Константин „негов Рим”, както сам се изразява – реално е първа столица на тази нова европейска общност. По-старите и по-новите паметници от античността, средновековието и до наши дни също са невероятни. От първата действаща досега черква в Европа – ротондата Св. Георги, през Боянската църква и уникалния, но малко познат храм в кв. Колуша в Кюстендил до най-голямата галерия на Балканите, която през 2019 г. има шанса да се превърне в ултрамодерен евромузей отново в града на Владимир Димитров – Майстора. При това, съвсем според заръките на Европа, цялото това наследство се дигитализира и вече е достъпно мултимедийно и на няколко  езика.
Несравним е и броят на културните институции и качеството на културната инфраструктура в София и региона с това в Габрово, Шумен или дори в амбицирания Пловдив. Културният календар, изобилието на световни събития в изкуството – от изложбата на Рафаело до гостуването на Енио Мориконе, на Скорпиънс или на оркестъра на Щраус с привличане на десетки хиляди души публика – никой не може да се мери като ниво със София и Югозападния район.
Дори опитите за кражба на столични фестивали в последно време са малка утеха за завистниците.
София е единствената със специални програми – Култура и Европа, насочени към 2019 г. По тях работят реално хиляди хора. А основен акцент на идеята за културна столица на Европа е създаването и развиването на културни индустрии. Каквито извън нея и Югозападния район у нас просто не съществуват.

Борис Ангелов


реклама
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

Свързани новини