06.11.2014 14:30

Ваканцуващото вице в мегаскандал за 600 бона!

Видян 1594 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Скандални подробности около извънсъдебното споразумение, одобрено от служебния министър Христо Иванов за изплащане на хонорар на архитект Марин Бакалов, излизат на бял свят благодарение на разследване на ПИК.


Вчера ви разкрихме как дни преди да се състави ново правителство, Иванов е скрепил с подписа си сумата, която трябва да бъде изплатена на архитект Бакалов, който е ръководител на проекта, и фирмата, проектирала сградата на Военното НДК.


Днес около скандалната афера излизат още прелюбопитни подробности.


Разследване на ПИК установи, че е изготвено становище от две дирекции в Министерство на правосъдието, които сочат, че архитектът няма авторски права по проекта, свързан със сградата на Военното НДК.


Становището е изготвено още преди Правосъдното ведомство да пусне скандалната обществена поръчка.


Отделно има и направено запитване до отдел Патентен в Министерство на културата.


Оттам също дават заключение, че архитект Бакалов няма авторски права върху Военното НДК.


Става ясно също, че в договора, който навремето Бакалов е сключил с отбранителното министерство има отделна клауза, в която е записано, че той получава хонорар за същата дейност.


Излиза, че Бакалов ще вземе на два пъти огромни суми, но за една и съща дейност.


Така над 600 000 лева отиват в джоба на архитект Бакалов с любезното съдействие на министър Христо Иванов.


Служители в Правосъдното министерство не могат да си обяснят защо се наема външна фирма, която да установява дали архитект Бакалов има авторски права върху Военното НДК.


"Та в Министерство на правосъдието се изготвят закони. Ведомството има огромен правен отдел, а в същото време се наема външна фирма по един елементарен казус. Това е подигравка с министерството", потресени са служители в Правосъдното ведомство.


Недоумение буди и факта, че министерството първоначално завежда дело срещу архитект Бакалов за авторските му права за Военното НДК, но след намесата на Иванов нещата се обръщат на 180 градуса.Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

Свързани новини

реклама
.