13.03.2015 16:40

Измират крави в Югоизточна България, животновъди настояват за точно диагностициране на случаите

Видян 1003 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Асоциация на земеделските производители в България /АЗПБ/ настоява Министерство на земеделието и храните, както и БАБХ, да вземат необходимите мерки за точното диагностициране при случаите на масово измиране на крави в Югоизточна България. Организацията изложи своите доводи в писмо до министъра на земеделието и храните, Десислава Танева, зам. министъра на земеделието, Цветан Дмитров, д-р Златка Възелова - директор дирекция Животновъдство в МЗХ, проф. д-р Пламен Моллов, изпълнителен директор - Българска Агенция по безопасност на храните.
„В Асоциация на земеделските производители в България сме изключително разтревожени от ежедневните сигнали, които получаваме от наши членове, за измиране на крави в Югоизточна България от неизвестна болест", пише в писмото.


 


Става въпрос за района на Болярово, Тополовград и др. Фермерите съобщават,че животни, които не са давали никакви признаци за заболяване внезапно умират. Без изключение животновъдите обясняват, че въпреки пробите, които са давали в лабораторията в Стара Загора, от там не са получавали писмен отговор за резултатите и евентуална диагноза.
Експерти от АЗПБ са се свързали с доц. Иван Никифоров, ръководител Катедра „Обща и клинична патология на животните" при Ветеринарно медицински факултет. Той е заявил, че при него са постъпили 5 трупа на животни от Болярово и района на Варна за изследване и посочи евентуална диагноза и причини за заболяването, както и ваксинация, с която в Америка се лекували животни с такова заболяване. Въпреки това, животновъдите-членове на АЗПБ не се чувстват уверени в тази диагноза и настояват такива изследвания да се направят в лицензирана лаборатория в чужбина, за да получат независимо второ мнение.
В писмото се обръща внимание на администрацията, че ставащото придобива епидемични размери и е заплаха за говедовъдството в Югоизточна България. От постъпилите сигнали, става ясно, че към този момент смъртността на животните вече надхвърля 10 %, а има и случай с 50 % смъртност в стадото.
„Настояваме да се вземат адекватни мерки от властта за установяване на причините на заболяването, точното му диагностициране и вземането на незабавни мерки за прекратяването му.", категорични са от АЗПБ.

Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com
реклама
.