06.06.2016 15:46

87 млн. спести на ЕVN фирма на Прокопиев

Видян 1817 пъти | Коментари 0
Гласували 2 рейтинг: 4.5000
много слаба слаба добра много добра страхотна

         До пет години затвор грозят изпълнителния директор на инвестиционния посредник Булброкърс ЕАД Радослав Рачев. Това става ясно от отговора на шефа на Комисията за финансов надзор Стоян Мавродиев на въпроси на в. Труд относно подаден от КФН сигнал до Главната прокуратура за евентуални злоупотреби при продажбата на остатъчния държавен дял от 33% от капитала на ЕВН България Електроразпределение АД и ЕВН България Електроснабдяване АД.
На 18 май тази година Софийската градска прокуратура е повдигнала обвинение на Радослав Рачев в качеството му на изпълнителен директор и представляващ инвестиционния посредник Булброкърс ЕАД за престъпление по чл. 217, ал. 4 във връзка с ал. 2 и ал. 1 на същия член, във връзка с чл. 26, ал. 1 от Наказателния кодекс.
Обвинението е за злоупотреба с доверието, а наказанието по този член е до пет години лишаване от свобода и административна глоба.


Припомняме, че през 2013 г. КФН подаде сигнал до Главната прокуратура заради “възникнали основателни съмнения за незаконосъобразното протичане на приватизацията на 33% от капитала на ЕВН България Електроразпределение АД и ЕВН България Електроснабдяване АД, извършени злоупотреби в тази връзка и нанесена щета на държавния бюджет в огромен размер”.


Сделката бе извършена в края на 2011 г. през Българската фондова борса с посредничеството на свързания с Иво Прокопиев инвестиционен посредник Булброкърс ЕАД.
Според извършените изчисления на експерти от Комисията за финансов надзор държавният бюджет е бил ощетен със сума от над 87 млн. лева.


“Тази щета следва непосредствено от действията на инвестиционния посредник Булброкърс ЕАД, организиращ продажбата на държавния дял от капитала на двете посочени дружества. При продажбата на описания държавен дял Булброкърс ЕАД е действало като консултант и представител на държавата в лицето на Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол. В същото време ИП Булброкърс ЕАД е представлявало и мажоритарния акционер в посочените дружества EVN AG”, обясняват от КФН.
“Държавният интерес не е бил напълно защитен както от страна на Трайчо Трайков като тогавашен министър на икономиката, енергетиката и туризма, така и от Симеон Дянков, координиращ дейността му като вицепремиер, чието поведение в рамките на приватизационния процес води до избор на ощетяваща държавния бюджет стратегия за приватизация на горните две дружества, както и от осъществяването на неефективен контрол или дори липсата на такъв”, пише още в отговора на КФН до в. “Труд”.
Говорителят на Софийската градска прокуратура Павел Панов потвърди обвинението на Радослав Рачев и заяви, че разследването по случая продължава.
Справка в Търговския регистър показва, че чрез Алфа финанс холдинг АД и Финансиа груп АД Иво Прокопиев е собственик на инвестиционния посредник Булброкърс ЕАД.


реклама
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

Свързани новини