05.09.2016 13:08

Борисов: Имам личното уверение от Юнкер, че газовият хъб Балкан ще се реализира

Видян 1048 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


 Имам личното уверение от Жан-Клод Юнкер, че газовият хъб „Балкан” ще се реализира. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на инвеститорската кръгла маса за реализацията на газов хъб „Балкан”, която се провежда край Варна, предаде Фокус.

По думите на министър-председателя правителството в никакъв случая няма да допусне България да бъде заобиколена от основните газови връзки, които ще бъдат реализирани в Югоизточна Европа и от основен играч на газовия пазар по отношение на транспортирането, да се превърне само в нетен консуматор на енергия. Според Бойко Борисов е необходимо най-вече политическо решение по отношение на реализацията на всички важни интерконектори за България. Той добави още, че газовата среща край Варна ще даде началото на практическата реализация на газов хъб „Балкан”, който ще обслужва енергийните интереси не само на България, не само на Балканските страни, но и на всички страни от Европейския съюз. Премиерът  заяви, че искаме тристранна среща между България, Русия и Европейската комисия по отношение на енергийните проекти. Той посочи, че по този начин ще се гарантира спазването на всички правила на Европейския съюз по отношение на газовата сфера.От своя страна, Клаус-Дитер Борхард, директор „Вътрешен енергиен пазар“, генерална дирекция „Енергетика“ на Европейската комисия, заяви, че работят от шест месеца по идеята за регионален газов хъб „Балкан“.


 Той посочи, че в този случай балансът е най-правилният подход. Според Борхард, ключовите измерения на газовия хъб са как ще бъде посрещнато бъдещото търсене на газ в Европа и как европейците виждат развитието на газовия хъб.

„Търсенето на газ в Европа в бъдеще не може да се определи еднозначно. Има 11 или 12 прогнози за това и точното прогнозиране никак не е лесно. Някои прогнози са, че търсенето на газ в Европа ще се запази, а други – че ще намалее. Прогнозата е между 380 и 430 милиарда кубически метра газ до 2030 година. Само по този начин ще може да се постигне ефективност“, посочи Клаус- Дитер Борхард. Той почерта, че така или иначе газа се използва в различни области и неговото търсене ще се увеличава.


 „Производството на газ в самата Европа намалява, като в Северно море, така и в Холандия. Причината за това са земетресенията, които са опасни за газодобива. С течение на времето ще има недостиг на газ. Какво е решението? Най-вече изграждането на газопроводи. Има много проекти за газопроводи в цяла Европа. Само, че не бива да се отдава предпочитания само на газопроводите в Северна или Северозападна Европа. Това не добро решение. Не е добре всичкия газ да се концентрира само на едно място. Югоизточна Европа също има неотменно право да се възползва от транспорта на газ, което ще доведе от своя страна много ползи за Балканския регион – инвестиции, нови работни места, подобряването на инфраструктурата в страните от региона и още много ползи“, допълни Клаус – Дитер Борхард.

 

 Основното, което Европейската комисия /ЕК/ посочи е, че ние сме постигнали нивото на диверсификация, което се изисква от нас, предаде БНР. От думите на председателят на дирекцията по енергетика към Европейската комисия Доминик Ристори и тези на д-р Клаус-Дитер Борхард стана ясно, че Балкан ще струва около милион и половина евро, като до 9-и ноември можем да внесем покана за предпроектни икономически проучвания, да получим финансиране и до една година да имаме и бизнес план.

 

Преди началото на срещата вицепремиерът Томислав Дончев, който имаше един от основните доклади, посочи каква е руската позиция."Позицията на "Газпром" е последователна.  Те искат твърди, железобетонни гаранции от страна на ЕК. В този смисъл, те не са представени, но на конференцията има достатъчно руски представители, които следят всички послания тук, като с особено внимание ще бъдат посрещнати изказванията на ЕК. Целият проект, последните 7 или 8 месеца, беше разработван заедно с тях - смесена работна група между българското правителство и ЕК. Посланията, особено от страна на ЕК, ще бъдат изключително важни, не само за нас. Искам да отбележа, че когато зад един подобен проект стои ЕК, това е гаранция, че правилата оттук-нататък, няма опасност да се сменят в крачка, или казано на малко по-професионален език - гаранция, че цялата регулаторна рамка е абсолютно устойчива във времето, което е силен стимул за всички инвеститори, не само за руските", заяви Дончев.


реклама
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

Свързани новини