18.10.2016 15:06

НЗОК вади 50 млн. лева от резерва за болниците

Видян 804 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


     Както 19’ първо написа борчовете на Здравната каса са 250 млн. лв, а не тиражираните в другите медии – 190 млн. лв. Освен дълговете към чуждите болници, НЗОК дължи и около 60 млн. лв. на родните здравни заведения. След нашата публикация, на последното заседание на Надзорния съвет на касата стана ясно, че НЗОК ще освободи от резерва си за непредвидени и неотложни разходи 50 млн. лв.

  С парите ще бъдат извършени плащания за лекарства, медицински изделия, диетични храни за болниците на територията на страната. Освен това материални средства ще бъдат дадени и за лекарства за лечение на злокачествени заболявания в болнични условия, които НЗОК заплаща извън стойността на оказваните медицински услуги по дължимите плащания за октомври 2016 г. Проектът на Закон за бюджета на НЗОК за 2017 г. също е бил разгледан от надзорниците. В него се предвижда разходите да бъдат близо 3,5 млрд. лв., стана ясно след заседанието им.


   Припомняме, че все повече болници в ЕС отказват лечение на българи с европейска здравна карта. Пациентски организации сигнализираха за многобройни жалби, които са постъпили при тях за отказ на прием в здравни заведения в Германия, Австрия и Франция. Причината за това е, че дълговете на НЗОК към европейски лечебни заведения вече са 190 млн. лева. Това са дължимите суми от страната ни за лечение на българи в рамките на Европейския съюз и са натрупани от 2010 г. досега. Борчовете не се изплащат, защото от бюджета за чуждестранни болници редовно се пренасочват средства по други пера за разходи на касата.


реклама
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

Свързани новини