14.11.2016 10:41

209 сигнала за изборни нарушения между двата тура

Видян 397 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна
209 сигнала за изборни нарушения са подадени до момента в прокуратурата, обхващащи времето между двата тура на изборите за президент и вицепрезидент и националния референдум. Това каза пред журналисти в Пловдив главният прокурор Сотир Цацаров, където той упражни правото си на вот.
Нямало е ескалация на сигнали за изборни нарушения от определен регион, всички те касаят различни краища на страната. На 162 сигнала е бил постановен отказ, тъй като не са констатирани данни за извършени престъпления. 3 от сигналите са изпратени към Централната избирателна комисия, тъй като не засягат по компетентност прокуратурата. По останалите 13 са образувани досъдебни производства. 6 от сигналите са за купуване на гласове, 5 - за документни престъпления и два касаят гласуване два пъти – едно и също лице е направило опит да гласува два пъти с различни документи за самоличност.

Главният прокурор каза, че няма нито едно арестувано лице, въпреки подадените сигнали. Той припомни, че на миналите избори са били подадени 3 500 сигнала и направи сравнение, че "към настоящия момент ситуацията е спокойна". По думите на Цацаров най-силните примери за купуване на гласове са при общинските избори, при които тези сигнали буквално валят.

Междувременно Полицията в Монтана е арестувала телевизионен екип, пускал стръв на роми в квартал Кошарник да продадат гласа си, съобщава Конкурент.
На двама души от разследващия екип на телевизията са съставени предупредителни протоколи по Закона за МВР, във връзка с член 167 от Наказателния кодекс, за нарушаване на изборните права на гражданите.


реклама
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

Свързани новини