17.11.2016 17:53

Китай с ръст 6,7%, светът е доволен

Видян 1077 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

След като месеци наред се опитаха да сринат най-голямата икономика в света – китайската, с борсови и други удари и оплакваха забавящия се икономически растеж на страната, сега анализаторите от САЩ са спокойни. Последните данни показват забележителен ръст от 6,7%, който е около и над прогнозния – по Мудис той беше 6,3%.


Още по-впечатляващ е скокът на търсенето. Търговията на дребно в Централната държава показва невероятните 10% плюс за октомври на годишна база, а тепърва предстоят още по-силните ноември и декември. При това, числото е на фона на вдигнати за първи път от 2012 г. насам цени на производителите.


Правителството на Китай изрази задоволство, че резултатите показват устойчив тренд в полза на стратегията му за преориентиране на стопанството на страната от индустриално към икономика на потреблението.


Данните са важни за целия свят, тъй като Китай е най-големият собственик на американски дълг и затруднения на държавата биха довели до разпродажбата на части от него и с това до нова световна рецесия след задължителната финансова криза на щатската икономика.


реклама
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

Свързани новини