21.11.2016 15:56

Конфискуват колите на родните джигити, карали в ЕС

Видян 658 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Колите, както и недвижимото имущество на български шофьори, които са нарушавали правилата за движение по пътищата в страни от Европейския съюз, ще бъдат конфискувани. Това е заложено в Закона за признаване, изпълнение и изпращане на решения за конфискация или отнемане и решения за налагане на финансови санкции, предаде Монитор. Според него всяка глоба или парична санкция, наложена с акт, ще се събира от НАП в съответната държава. За да се стигне до конфискация на каквото и да е имущество, страната, в която е извършено нарушението, трябва да изпрати акта на български език до съответния Окръжен съд по местоживеене на шофьора. След това документите се придвижват до НАП и КАТ за установяване на самоличността на шофьора и той подлежи на най-тежката санкция – конфискация, ако не заплати глобата си. Вече има няколко подобни случая в страната, съобщиха от Пътна полиция, след като в законовия срок не са успели да си приберат глобите.Само във Франция заснетите български шофьори, които са нарушавали правилата, са над 14 000 За останалите европейски страни няма точна статистика, тъй като от Пътна полиция отчитат цифрите едва след като има влязло в сила съдебно решение от съответния окръжен съд.
Законът за признаване и изпълнение на конфискациите и финансовите санкции е в сила от февруари 2010 г. По силата му събраните тук глоби остават в българския бюджет. Когато става дума за конфискация, ако тя е под 10 000 евро, остава в България. Ако надвишава този праг - 50% от сумата се изпраща на държавата, издала решението за отнемане. Съдилищата могат да откажат да признаят решенията за изпълнение.
Това много често се случва у нас, тъй като магистратите изискват документи, преведени на български, а много от страните членки на ЕС изпращат документите на майчиния си език. Друг проблем бил, че те не са в пълен комплект. Така често глобите, наложени на нашенци, оставали несъбираеми. Не всеки български джигит обаче имал този късмет.Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com
реклама

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !