30.11.2016 16:37

Кристалина си „купила” поста в Световната банка, пише Политико

Видян 1515 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Еврокомисарят Кристалина Георгиева си е „купила” поста в Световната банка, разкри базирания в Брюксел електронен вестник Политико. Според разследване на авторитетната  медия, в качеството си на комисар с ресор бюджет и финанси тя е одобрила нова формула от 17 % комисионни по еврофондовете, предложена от Световната банка за финансиране на администрацията й.


Основният обвинител на Георгиева е немската евродепутатката  и председател на комисията по бюджетен контрол в Европейския парламент Ингеборг Гресле, което доказва тезата на 19 минути, че българката е изгонена от Меркел от ЕК, а не е напуснала. Това се случи след влошаването на отношенията между премиера в оставка Бойко Борисов и немския канцлер Ангела Меркел. Припомняме, че евродепутатката Ева Паунова каза, че Меркел нещо не е разбрала, защото канцлерът още преди година обяви, че сме поискали hotspots - за откриването на нови бежански лагери у нас. Имайки предвид колко центрове бяха отворени унас, явно не е канцлерът тази, която не е разбрала.


Европейският съюз е един от основните донори на Световната банка. Увеличавайки бюджета за персонал със средствата на европейските данъкоплатци, Георгиева на практика е осигурила и пари за своя бъдещ пост, собствените си сътрудници и други разходи. Българката обяви през октомври, че напуска Комисията, за да стане изпълнителен директор на Световната банка. Преди това тя работи 17 години в институцията.


Европейският съюз внася 400 милиона евро в банката, като финансира проекти срещу бедността, както и борбата с климатичните промени в Африка, Азия и на други места в света. Повечето пари се използват именно по тези проекти, но контрибуцията отива и за разходи за мениджмънта на Световната банка.


През април офисът на Георгиева в Брюксел се съгласява цели 17 процента от парите за бедните да отиват за консултанти на СБ. "Хората няма да имат храна, за да плащаме за администрацията на Световната банка", реагира остро немската евродепутатка и председател на комисията по бюджетен контрол в Европейския парламент Ингеборг Гресле, която е основен обвинител на Георгиева.


Пред Политико експерти коментират, че 17-процентният разход за персонал и консултанти е абсолютно безпрецедентен на фона на 2% преди Георгиева. Все още не е ясно дали новата рамка ще изиска и допълнително финансиране от Европейския съюз. Гресле коментира, че никога не е виждала толкова големи цифри. “Това е огромно, твърде висок разход", добави тя.


 


Според европейските регулации никоя институция не може да има специално отношение. Решението на ЕК за Световната бнака обаче се отнася само за тази институция.Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com
реклама
.