03.01.2017 14:16

Трайков ощетил пенсионерите с над 20 млн. лева, твърди прокуратурата

Видян 1298 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

На 28 декември миналата година бившият министър Трайчо Трайков е обвинен в умишлена безстопанственост, която представлява особено тежък случай и щетата, която е настъпила е в особено големи размери- 20 829 200 лева. Това съобщи на брифинг говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова, предаде Агенция Фокус.


„Обвинението, което е повдигнала СГС е затова, че в периода май-юни 2011 година Трайчо Трайков в качеството си на длъжностно лице, което заема отговорно служебно положение, министър на енергетиката, както и като принципал на „ЕВН България Електроразпределение" ЕАД и на Държавна консилидационна компания ЕАД не е положил достатъчно грижи за ръководенето, управлението и стопанисването, и запазването на повереното му имущество и е дал съгласие за продажба на миноритарния дял на държавата в дружеството „ЕВН България Електроразпределение" ЕАД, от което е настъпила тази щета в размер на почти 21 млн. лева“, обясни тя. Румяна Арнаудова заяви, че Трайчо Трайков е извършил това в нарушение на утвърдена през 2003 година стратегия за приватизация на електроразпределителните дружества.

Тя обясни, че на практика са били ощетени българските пенсионери, защото приходите постъпват в Държавната консолидационна компания, а в последствие под формата на дивидент в централния бюджет, а не в сребърния фонд. Говорителят на главния прокурор посочи, че по делото са разпитани повече от 50 свидетели, а документацията е 88 тома.


 Трайчо Трайков пръв съобщи в социалната мрежа „Фейсбук“, че на 28 декември е бил обвинен за умишлена безстопанственост. От 2009 до 2012 година Трайчо Трайков е министър на икономиката, енергетиката и туризма в кабинета Борисов 1.

Самият Трайков вече заяви, че обвинението е безумно, а прокуратурата търси политически ефект, тъй като е бил предупреден два пъти, че ще бъде обвинен, още след като се кандидатира за президент от Реформаторския блок през лятото.


реклама
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com