24.01.2017 17:05

Проект за 1,5 млн. ще следи реките в реално време

Видян 823 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна
Проект за 1,5 млн. лв. ще следи речните нива в реално време, каза кметът на София Йорданка Фандъкова по време на представянето на новата система за следене на нивата на реките в Столичната община.
Проектът се финансира от Министерството на образованието на Република Германия. Той е иновативен не само за България, но и за Европа. Идеята е изграждане на информационна система за ранно предупреждение и прогнозиране на наводнения на територията на Столичната община.
Фандъкова посочи, че София участва със съфинансиране от 200 000 лв. за измервателната техника. По думите й тези средства са за инфраструктурата, а целият интелектуален труд е за сметка на проекта. Помощта от Министерство на образованието на Германия са около 1 млн. лв., допълни още кметът и поясни, че като резултат от тази система е създаден хидроложки модел, който работи се с 4 от най-големите реки в София – Драгалевска, Суходолска, Перловска и Владайска, а 23 станции отчитат в реално време нивата на реките.
Фандъкова обясни, че освен тях има и 8 точки на критични места, за които също се получава информация.
За 2017 г. Общината ще отдели около 1,7 млн. лв. за почистване на над 100 участъка от речни корита с дължина от около 75 км. Кметът добави, че продължава и грижата за язовирите.
На територията на Столичната община има 5 язовира, които са общинска собственост, 2 от тях не функционират.
По думите на кмета вече е направена цялостна реконструкция и се поддържат язовирите Суходол 1, Мрамор и Мърчаево, като ежегодно се почистват 50-километровите участъци след язовирната стена.


реклама
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

Свързани новини