09.03.2017 12:03

Спират агрофондовете от ЕС заради шашми при Борисов 2

Видян 2519 пъти | Коментари 0
Гласували 2 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Поради некомпетентните и умишлени действия на Директора на Дирекция Развитие на селските райони в МЗХ при кабинета Борисов 2 и ресорен министър Десислава Танева - Антон Аспарухов, предстои невиждан скандал и спиране на Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 от Европейската комисия, поради неправилно прилагане на Нормативна уредба, липса на прозрачност и съмнения за създаване на “изкуствени условия” от Управляващия орган на програмата с цел създаване на предимство на едни общини пред други.По данни на ДФЗ на 03.10.2016 г. приключва приема на заявления за подпомагане по подмярка 7.2 Инвестиции в създаването, подобряването или разширяването на всички видове малка по мащаби инфраструктура от мярка 7 Основни услуги и обновяване на селата в селските райони от Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020 г. Общият брой на приетите заявления е 925, а финансовата помощ, за която се кандидатства, е в размер на 2 112 775 519 лв. Това е така наречената Общинска мярка, по която общините кандидатстват за реконструкция на пътища, улици и водопроводи.ДФЗ започва да оценява постъпилите заявления за подпомагане, съгласно критериите за подбор, посочени в приложение № 11 от Наредба № 12 от 25.07.2016 г. и неочаквано един месец след приема, Антон Аспарухов инициира не публични и не предварително оповестени указания към ДФЗ с писмо №91-2588 от 11.11.2016 г., с което определя нови критерии за подбор на общините, разкрива Афера.
Писмото е подписано и от тогавашния зам. - министър Васил Грудев и не е публикувано никъде, нито на интернет страницата на МЗХ, нито на интернет страницата на ДФЗ, нито публично е оповестявано по друг начин, камо ли преди приема.Заповед на министър Десислава Танева и писмото можете да прочетете на сайта. Едва през м.декември тайните указания по погрешка се появяват на интернет страницата на ДФЗ.С писмото Антон Аспарухов дава указания как да се оценяват постъпилите проекти, въпреки  че това е определено по наредба. Резултатът е ясен: намаляват се точките на всички общини и се дават точки само на „правилните“, които явно предварително са уведомени от директора на селската дирекция.С новоизработените указания от Антон Апарухов са променени критериите за подбор, което по същество си е недопустимо изменение на нормативен акт в разрез с всички нормотворчески правила и принципи, коментират юристи.Вследствие на действията на Антон Аспарухов, в МЗХ, ДФЗ и Европейската комисия постъпват стотици жалби от ощетени общини, неудомяващи и изпаднали в ужас, как по Наредба са определени едни критерии, а след това са оценявани по коренно различни критерии.
Такъв прецедент и такава наглост, досега не е имало в нито една Оперативна програма, Предприсъединителна или Програма за развитие на селските райони в България и в Европа.
Заради безумните действия на Антон Аспарухов, сега държавата е заплашена от спиране на ПРСР 2014-2020 и започване на наказателна процедура срещу България от Брюксел, за злоупотреби при изразходването на Европейски средства.

Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com
реклама

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !