21.04.2017 09:54

За 10 години военното министерство продало имоти колкото цял град

Видян 763 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Министерството на отбраната е разпродало през последните 10 години изоставени казарми и други пустеещи имоти с площ поне колкото град като Мелник. Това става ясно от справка на ведомството, цитирана от в. „Монитор“.


От 2008 година насам са били реализирани на пазара 132 освободени войскови терена с площ близо 5400 дка, което се равнява на 5,4 кв. км и почти достига размера на най-малкия град у нас. В допълнение са били намерени купувачи на още 391 имота с отпаднала необходимост, които представляват подблокови пространства и части от жилищния фонд на МО.


Приходите от продажбата на всички общо 523 имота за посочения период са надхвърлили 73,3 млн. лв., като средствата са отишли в държавния бюджет.


Най-голяма сума е била прибрана за апетитен терен до морето – в местността Кокалу в Несебър. Търгът за него е бил проведен в края на 2014 година, като купувачът е броил 4 980 500 лв. за малко над 114 дка със сграда от 27 кв. м. Най-евтино пък е бил продаден малък терен от 206 кв. м в радомирското село Жедна - за 505 лв.


„Трябва да се има предвид, че достигнатата цена зависи от местонахождението на имота степен на изграденост, година на построяване и други, което от своя страна определя интереса към имота“, посочиха от ведомството.


Наред с продадените армейски терени с отпаднала необходимост има и такива, които са били предоставени безвъзмездно на ведомства и общини след решение на МС.


От 2000 година до момента по тази процедура са били отнети на МО 454 имота, като 196 от тях са били предоставени на общини, 174 - на ведомства, и 84 - на областни управители. Прехвърлянето на такива терени към общините става под условие – нямат право да ги продават, заменят или даряват, както и да учредяват право на строеж, освен за обекти от обществена значимост и за приоритетни инвеститорски проекти. При нереализиране на предвидените дейности, за които са получили имота в срок до 5 години пък, той се връща на държавата.


Въпреки големия брой терени, от които армията се е отървала през годините повече от половината войскови имоти продължават да пустеят и към момента – 56% от общия фонд, като от МО се оплакват, че охраняването им коства на бюджета на ведомството твърде голям финансов ресурс. Само за миналата година са били похарчени близо 14 млн. лв., за да бъдат опазени 340 имота с отпаднала необходимост.


В същото време родната армия е припечелила близо 120 млн. лв. от продажбата на грохнала бойна техника. Това става ясно от справка на Министерството на отбраната, като приходите са реализирани в периода от 2009 година до момента. Продадени са били около 1000 броя бойна техника, от които най-много са артилерийските системи – 600. Още 245 танка Т-55 и Т-72 също са намерили купувачи през годините, както и над 130 бронетранспортьори, разузнавателни машини, многоцелеви транспортьори, бойни машини за пехотата. От последния тип техника сега МО се опитва да набави нови машини, но процедурата все още не е задвижена, като проектът не е минал одобрението на Министерския съвет и на Народното събрание. Очаква се обаче с назначаването на новия началник на отбраната – бившия командир на Сухопътните войски ген. Андрей Боцев, проектът за модернизация да се отпуши. Той предвижда да бъдат закупени около 240 машини за 1,2 млрд. лв.


От 2009 година досега са били продадени и 3830 броя стара и излишна автомобилна техника, като приходите от това са били над 12 млн. лв. Леките коли, от които МО и армията са се отървали, са с марки ВАЗ, УАЗ, „Ниса”, „Фолксваген”, „Рено” и „Шевролет”. Продадени са били и автобуси „Чавдар”, „Преслав”, ПАЗ и „Латвия”. Купувачи са намерени и за товарни и специализирани автомобили, сред които ЗИЛ, ГАЗ, МАЗ, КАМАЗ, „Урал”.


202 автомата с отпаднала необходимост за армията и структурите й също са били извадени на тезгяха и са реализирани през този период.Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

Свързани новини

реклама

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !