02.05.2017 09:33

ЕС резна 40% от бг енергетиката, токът ще скочи с още 40% , след като проспахме 7 г.

Видян 2127 пъти | Коментари 0
Гласували 3 рейтинг: 4.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

ЕС прие нови екологични правила, които принуждават българските топлоелектрически централи да харчат още пари за очистващи инсталации, съобщава кореспондентът на БНР в Брюксел. Това на практика означава спиране на въгледобива и ТЕЦ-овете на въглища у нас до 2020 г. Което значи закриване на 40% от енергетиката ни, без да имаме заместващи мощности. Темата е на дневен ред от 2010 г., когато бе даден 10-годишен срок на страните да приведат мощностите си в съответствие с повишените екостандарти, но това не е свършено у нас, поради пасуване на кабинетите Борисов 1 и 2, Орешарски и служебните преди този, който гласува „против” но това не променя нещата.В петък специален комитет от 27-те членки заседава с цел гласуване на Референтен документ за най-добри налични техники за големи горивни инсталации. Представители на 4 български министерства, както и евродепутатите се опитаха да убедят експертите за щетите, които ще трябва да понесе българската страна в случай на приемането на новите нива за изхвърляне на серен диоксит, азотен оксид и нивата на живак. Комитетът обаче гласува с квалифицирано мнозинство поправки в т.нар. Референтен документ с най-добри налични техники при големите горивни инсталации. България се обяви "против", заедно с още 7 държави, но въпреки това изискванията влизат в сила.Страната ни обаче може да поиска отлагане на срока за прилагане на мерките, се казва в съобщението на националното радио.
По-строгите регулации целят опазване човешкото здраве, защото годишно от мръсния въздух загиват 400 хиляди души в Европа”, отбеляза говорителят на ЕК по околна среда Енрико Бривио. Праговете са определени в консултация с всички засегнати страни.
„Над 290 експерти бяха консултирани по въпроса от 2011г. досега. Процесът е прозрачен и включва всички държави-членки, индустрията и неправителствения сектор”, посочи Бривио.Новите норми влизат в сила от 2021 г. Според ЕК са предвидени и механизми за подпомагане на предприятията да станат по-екологични.
Последствията от влизането в сила на новия регламент е загуба на около 35 хил. работни места от въглищната индустрия и около 120 хил. от свързаните сектори.  Съответно под опасност от закриване са ТЕЦ-овете в Маришия басейн.
Проблемът е още по-голям, тъй като след приемането на СЕТА от ББ2, България се задължава да бъде съдена извън ЕС от евентуално засегнати от политиката й или на ЕС компании, каквато ще бъде един от т.нар. „американски” ТЕЦ-ове – Марица 3.
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com
реклама
.