01.06.2017 12:13

Обвиниха доктор за смъртта на 14-годишен пациент

Видян 756 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Обвинителен акт срещу д-р Валентин Павлов, д-р Венета Павлова и д-р Й. Филипова за причинена от тях смърт на пациент по непредпазливост е внесен днес от Софийска градска прокуратура. Обвинението е за престъпление по чл. 123 от НК, който предвижда наказание от една до шест години "лишаване от свобода", като съдът може да постанови и наказание "лишаване от право да упражняват медицинска професия" за определен срок.


Обвинени за смъртта на 14-годишният пациент са управителят на дентален център "ЕО Дент" д-р В. Павлова и съсобственика д-р Валентин Павлов. Припомняме, Валентин Павлов беше кандидат за депутат от Реформаторски блок, когато стана ясно, че е разследван от прокуратурата по обвинението. Тогава лекарят отхвърли всички обвинения.


Случаят е от 14 юни 2016 г., когато 14-годишното дете постъпва на лечение в дентална клиника за отстраняване на киста в лявата част на долната челюст.


Д-р Павлов осъществява оперативната интервенция, в качеството си на стоматолог със специалност "Орална хирургия" под обща ендотрахиална анестезия. Според обвинителния акт Павлов еднолично, без консултация с анестезиолог, насрочва операцията под пълна упойка, чрез обща интубационна анестезия. Това негово решение не съответства на множество медицински стандарти за преценка на оперативния риск и въвеждането на пациента в анестезия.


По-конкретно - клиниката не разполага с логистична и материална обезпеченост за въвеждане на пациентите под обща интубационна анестезия, в случай че възникне усложнение от някакъв вид. Д-р Павлов е знаел за това, като съсобственик и бивш управител на клиниката. Той не е изискал провеждането на задължителните медицински консултации и изследвания - задължителната по стандарт консултация с кардиолог и педиатър, както и с алерголог във връзка с евентуално наличие на алергии; не са били спазени и изискванията за предоставяне на "информирано съгласие" - информиране на родителите за възможните рискове при предстоящата операция и поставената упойка. Било им е обяснено, че става въпрос за "рутинна интервенция", като последствията можели да бъдат леко неразположение и незначителни болки, посочват от прокуратурата.


На 14 юни 2016 г., към 14 ч., А. И. е поставен под обща ендотрахиална анестезия. Павлов оперирал кистата, но към 15,10 ч. състоянието на детето рязко се влошило - вдигнало температура 39,5 С, получило тахикардия-152 уд/мин., затруднено дишане и повишено отделяне на въглероден диоксид, признаци, които отговарят на състоянието "Малиигнена хипертермия".


Посочва се също така, че в кратката характеристика на продукта-анестетик, приложен на пациента е посочено, че употребата му би могла да доведе до злокачествена хипертермия. В "листовката" изрично е указано, че са докладвани постмаркетингови случаи на малигнена хипертермия, като някои от тях са били фатални.


Лечението на това клинично състояние включва преустановяване на провокиращите средства (като използвания в случая анестетик), интервенозно приложение на дантролен натрий. В същата листовка е посочено, че приложението на инхалаторни анестетици е свързано с повишаване на серумни нива на калий, водещи до сърдечни аритмии и смърт при деца по време на пост оперативния период.


От заключението на съдебно-медицинската експертиза е установено, че приложението на дантролен е успешен в първите 15-20 мин., като неприлагането му води до 100 % смъртност, а с приложението му според най-съвременните проучвания на американски анестезиолози, са излекувани 95% от лекуваните с дантролен и е избегнат фатален край.


Установено е също, че при здраво дете, без психично или соматично заболяване, приложението на инхалаторния анестетик не е било необходимо.


След като А.И. изпада в клинично тежко състояние, в продължение на около час анестезиологът д-р Филипова не прилага "дантролен натрий", който не бил наличен в клиниката, въпреки изричното предупреждение в листовката от опасност анестетика да предизвика у пациента именно това състояние, което е по-често срещано именно при деца.


След като състоянието на детето не се подобрява, д-р Павлов се обажда на "линейка", която по същество е частен автомобил, вид транспортна услуга, предоставена от санитар в "Пирогов" и няма нужното оборудване, нито медицински екип. Така А.И. не е бил придружен до "Пирогов" с необходимата за това апаратура, за мониториране.


Детето е откарано в "Пирогов" в 16 ч. в състояние на cardiac arrest, а в 17.05 ч. е констатирана смъртта му. От експертизата е видно, че причина за смъртта е провокираната с приложението на конкретния анестетик злокачествена хипертермия, която веднъж предизвикана не е била третирана своевременно и качествено.


За престъплението по чл. 123 ал.1 от НК


Спрямо тримата обвиняеми е взета мярка за неотклонение "подписка".


Предстои насрочване на делото от съда.


 Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com
реклама

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

.