05.06.2017 09:36

Норвегия е №1 в света по развитие

Видян 1762 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
01/02
много слаба слаба добра много добра страхотна

   За 13-и пореден път Норвегия бе определена за страната с най-висок индекс на човешкото развитие. Рекордът на България в тази класация на ООН е 24-о място през 1989 г., непосредствено преди Южна Корея, докато в момента сме извън първите 50.Human Development Report съпоставя ежегодно данните за икономическото, социалното, здравното, образователното развитие на отделните държави по различни показатели и от сбора им оформя ранглистата. Прави впечатление, че ключови държави в ЕС и Г7 като Франция, Великобритания и Италия отсъстват от челото, както и Япония. Ето и лидерите:


11. САЩ – ключов за мястото в класацията е финансовият фактор, като той поставя Америка високо, тъй като САЩ имат среден доход от $53 245 годишно.


10. Кaнaдa — тя се класира преди САЩ заради своята по-добра образователна система – повече от половината жители имат колежански и университетски дипломи.


9. Исландия — бонус за тази малка островна държава, освен стандарта, е супер високата продължителност на живота – средно 82.7 години (71 у нас).


8. Ирландия — ниската престъпност изкачва ЕЙРЕ нагоре в листата с ниво 1.1 на 1000.


7. Холандия — страната има най-ниско ниво на неравенство в доходите (12.4%), което при това устойчиво намалява през последните 20 г.


6. Сингапур — минидържавата с най-много доларови милионери на глава от населението (25%) се радва и на продължителност на живота 83 г.


5. Дания — най-социалната държава в света се гордее само със 7.8% разлика в заплащането между мъжете и жените при 17.9% в САЩ.


4. Германия — след като през октомври 2014 направи всички университети безплатни и продължи да развива образованието си, печели с 96% население поне с гимназиална диплома


3. Швейцария — призната е за страната с най-добро здравеопазване в света, където има и най-нисък риск от заразяване с опасни болести, вкл. СПИН


2. Австралия — с 5% от БВП за образование и най-много студенти на глава от населението страната – континент се радва на завиден жизнен стандарт


1. Норвегия — най-висок стандарт на живот в целия свят, отлична средна възраст и продължителност на живота, най-модерно образование и здравеопазване.Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

Свързани новини

реклама

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !