21.06.2017 12:14

68% срив на инвестициите спрямо 59,7% спад през 2016 г.

Видян 1144 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна
През първите четири месеца на годината чуждестранните инвестиции в България са за 125.7 млн. евро, или намаляват на годишна база с над 68%, сочат предварителните данни на БНБ. И това е на фона на 2016 г., когато имахме 59,7% спад спрямо предходната 2015 г., която също беше рекордно ниска.
На всичко отгоре, не става въпрос за нови вложения, а главно за реинвестиране във вече съществуващи дружества и обекти на международни компании, пише Капитал дейли. На практика това са част от парите, които въпросните български подразделения са спечелили миналата година – т.е. няма приток на свежи пари към държавата и икономиката.

Вложенията в дялов капитал бележат отрицателни резултати. Само за първите 4 месеца на годината той е – 109,8 млн. евро. Ръст имат отпуснатите дългове от чужди фирми на дружества в България.
Холандия остава най-големият инвеститор, което означава Лукойл, понеже там са регистрирани дружества на руската компания, инвестиращи у нас. На обратния полюс са Австрия, Германия и Белгия, към които български компании предимно са изплащали обратно заемен ресурс, получен от групите майки. Операцията беше видима още към март и се предполага, че вероятно е изплащане на заем от медодобивния завод в Пирдоп Аурубис.
Отлив на чуждестранни инвестиции има и от Унгария, където свиването е по линия на изтегляне на дялов капитал или реинвестирана печалба в страната за близо 103 млн. евро.

реклама
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com