19.07.2017 16:52

Отпускат 1,3 млн. лева за покупката на електромобили за администрацията

Видян 549 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

    Нова покана в схемата за насърчаване използването на електромобили обяви управителният съвет на Националния доверителен екофонд (НДЕФ). За третата покана от финансирането на електрически превозни средства (ЕПС) за администрацията, съобщи министърът на околната среда и водите Нено Димов. Предвиденият ресурс е общо 1,3 млн. лв.


„Това е една от дейностите, които МОСВ и екофондът лансират за подобряване на средата за живеене в населените места. Знаете, че сме в процедура за фини прахови частици, имаме ангажименти и към изменението на климата. И в двете посоки ектромобилите имат принос - помагат за намаляване на праховото замърсяване и парниковите газове. Друг ефект е ограничаването на шумовото замърсяване в големите градове", каза министър Димов на пресконференция, предаде КРОСС.


Поканата е насочена отново към общински и държавни институции, но значително е разширен списъкът от допустими за финансиране видове електромобили. Акцент този път са превозните средства, които общините могат да ползват за комунални, социални, контролни и транспортни дейности - почистване, поддържане на паркове, социален патронаж, инспекции, както и за осигуряване на вътрешноселищен обществен транспорт в малки населени места. Досега от администрациите са закупени електромобили на стойност 630 хил. лв. - сред тях са МОСВ, МТСП, МИ и общини. „Регистрираните в България електромобили към момента са около 800 като през 2016 г. има ръст от 50%", добави Нено Димов. Общо 32 точки за зареждане на коли на ток има в цялата страна - в София, Пловдив, Варна, Бургас, Сандански и Благоевград.Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

Свързани новини

реклама
.