25.07.2017 17:07

Депутатите прехвърлиха сагата НДК на Сметната палата

Видян 401 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна
„Налице са съмнения за извършени нарушения”. Това заключение се прави в доклада на времената комисия в НС, която проверяваше как са изразходвани средствата за ремонта на НДК във връзка с предстоящото догодина българско председателство на ЕС.

Документът бе приет от депутатите в звеното с 10 гласа „за” на ГЕРБ, „Обединени патриоти” и 9 „против” от БСП и ДПС, като се очаква да бъде гласуван и в пленарната зала утре. След това той ще бъде изпратен и на компетентните органи, сред които прокуратурата, Агенцията за държавна финансова инспекция и ресорното министерство за председателството, уточни пред „Монитор” шефката на комисията Диана Йорданова от ГЕРБ.

 
Народните представители изрично уточниха в доклада си обаче, че по съмненията за нарушения трябва да се произнесат съответните компетентни органи, тъй като НС е законодателен, а не разследващ орган. По случая вече тече дело, като прокуратурата повдигна обвинение на бившия изпълнителен директор Мирослав Боршош за безстопанственост и неправомерно разходване на средства.


В доклада се препоръчва още Сметната палата да направи одит за финансовото управление на НДК за периода 2015-2017 г. Целта е да се провери начинът на управление и усвояване на ресурсите, как се изпълняват бизнес-плановете и да се дадат препоръки за подобряване дейността на дружество.


По време на изслушванията в комисията стана ясно, че близо 3,6 млн. лв. от преведените целево от МС 17 млн. лв. за ремонтни работи във връзка с председателството са изразходвани за други дейности. В доклада на комисията се уточнява, че НДК под ръководството на Боршош е правил необосновани искания пред Междуведомствената работна група за разходи, които нямат нищо общо с подготовката за председателството, затова и парите не са били отпуснати. Такива например били преустройството на зала 2 и зала „Перото”, доставка на киноапаратура за кино „Люмиер”, текущи и аварийни ремонти. В доклада се посочват още изводите на външния одитор „Semper Fortis" във връзка с избора на изпълнител на обществената поръчка за ремонт на НДК за председателството.

 
Избраната фирма всъщност предложила цена с 2,5 млн. лв. над прогнозната стойност, посочена в търга и на база на това тя е трябвало да бъде отстранена от процедурата, а не да я печели.

Източник: Гласовереклама
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com