10.08.2017 15:35

Мустафа Хаджи иска повече пари и сътрудничество с турската Дианет вакъф

Видян 652 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

   Главното мюфтийство настоява да бъде увеличено финансирането на мюсюлманското вероизповедание или да се поднови протоколът за сътрудничество с турската дирекция Дианет вакъф.  Мюсюлмански духовници масово напускат България заради неплатени възнаграждения, съобщава БНР.


Според главния мюфтия Мустафа Хаджи финансова криза е започнала след отказа на служебното правителство на Огнян Герджиков да поднови протокола за сътрудничество между Българската дирекция по вероизповеданията и турската Дианет вакъф.


По силата на това споразумение, мюсюлманското вероизповедание у нас е получавало от Турция над 75 процента от парите, необходими за неговата работа.


Заради недостига на средства над 600 имами вече пети месец не са получавали заплати. Парите на Главното мюфтийство са насочени към трите средни мюсюлмански училища у нас и Висшия ислямски институт.


Останали без заплати, много от младите духовници вече са напуснали страната, съобщи главният мюфтия Мустафа Хаджи:


"В Европа работят или на строежа, или полска работа, или мият коли в някоя бензиностанция. Те получават по-добро възнаграждение, отколкото ако са имами в България".


Сред мюсюлманските духовници тлее остро социално напрежение. Готвят се протести:


"Ще има хора, които ще се опитат да извлекат дивиденти от такава една ситуация. В това число не изключвам също някои политици. Затова ние правим всичко възможно да не се стига до протести".


 Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com
реклама
.