30.08.2017 11:26

Заразен сладолед може да бъде пуснат в продажба

Видян 990 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Тези 12,5 тона сладолед, за чието производството е използван яйчен прах с фипронил, може да бъдат пуснати в продажба, ако се докаже, че количеството фипронил в него е под 0,005. Това стана ясно от думитер на д-р Камен Николов от Българската агенция по безопасност на храните пред Нова телевизия.


"Има регламент от 2014 г., според който ако в готов продукт или в суровина количеството на фипронил е под 0,005, той не е опасен за потребителя. Производителят на сладоледа трябва за собствена сметка да направи анализ на този готов продукт и ако резултатът е под тази граница, ние ще освободим стоката за свободна реализация. Тъй като все още нямаме този резултат, стоката стои под възбрана", съобщи д-р Камен Николов.


„В Европа няма нито един случай на пострадали потребители. Световната здравна организация определя този инсектицид като умерено токсичен. За него няма нито долна, нито горна граница за токсичност”, съобщи експертът и подчерта: „Нисък е рискът за потребителите”.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

Свързани новини

реклама

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !